Na fiskální unii nepřišla řeč

Berlín - Premiér Petr Nečas včera večer na neformálním setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a s premiéry Irska a Lotyšska na zámku Meseberg nedaleko Berlína diskutoval o budoucí roli jednotlivých evropských institucí, evropské integraci a vývoji v eurozóně. O smlouvě o rozpočtové odpovědnosti v Evropské unii údajně nemluvili.

„O fiskálním paktu jsme nediskutovali a žádný z účastníků tuto věc nezmínil,“ uvedl Nečas v tiskovém prohlášení. Smlouvu, která bude unijní státy zavazovat k dodržování vyrovnaných nebo přebytkových rozpočtů, mají účastnické země podepsat příští týden na summitu EU v Bruselu. Česká republika se spolu s Velkou Británií jako jediné nepřipojí.

„Vyjádřil jsem svůj názor, že je třeba, aby se Evropská unie vrátila k dokončování vnitřního trhu, který stagnuje. Zmínil jsem se také o nutnosti posílení demokratické legitimity rozhodování v Evropské unii, mimo jiné posilováním role Evropské rady, která ovšem musí fungovat lépe než doposud,“ popsal Nečas v prohlášení své výstupy na neformální schůzce s Merkelovou, která byla už třetí svého druhu na zámku ležícím severně od Berlína.

„Mluvili jsme také o budoucnosti eurozóny a eura v následujícím desetiletí. Zde jsem vyjádřil náš zájem na stabilizaci eurozóny. Euro nemůže přežít, pokud se eurozóna nestane skutečnou fiskální unií a unií konkurenceschopnosti,“ uvedl český premiér.

„Současně je však třeba si přiznat, že tento vývoj výrazně promění její podstatu, a je proto legitimní vést celonárodní debatu o našem vztahu k euru a jeho přijetí za těchto nových podmínek, které mění obsah závazku z doby přistoupení k EU,“ dodal Nečas.

Vydáno pod