Volkswagen více než zdvojnásobil svůj zisk

Frankfurt nad Mohanem – Německý automobilový koncern Volkswagen, jehož součástí je česká Škoda Auto, loni více než zdvojnásobil čistý zisk. A to na šestnáct miliard eur (zhruba 400 miliard Kč) z původních 7,2 miliardy eur, které měl v roce 2010. Informoval o tom dnes podle agentury Reuters německý list Hannoversche Allgemeine Zeitung.

Vedení firmy proto podle listu navrhne výrazné zvýšení dividendy. Závodní rada by pak měla požadovat větší odměny pro zaměstnance. Volkswagen představí výroční zprávu o hospodaření 12. března. V pondělí by měla zasedat dozorčí rada společnosti. 

Volkswagen je největší automobilkou v Evropě a do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě. Společnost již v lednu oznámila, že loni poprvé v historii prodala přes osm milionů vozů. Prodej stoupl o čtrnáct procent na 8,156 milionu vozů. 

Volkswagen plánuje do roku 2018 zvýšit prodej na více než deset milionů vozů ročně. Firma v lednu potvrdila, že nadále usiluje o spojení s německým výrobcem sportovních vozů Porsche. Škoda Auto loni prodala rekordních 875 000 aut. Meziročně prodej zvýšila o 15 procent. Do roku 2018 chce dosáhnout prodeje přes 1,5 milionu aut ročně.

Vydáno pod