Německý rozpočtový deficit klesl na jedno procento HDP

Berlín – Německu se loni podařilo snížit schodek rozpočtu z 4,3 % hrubého domácího produktu v roce 2010 až na jedno procento. Poprvé od roku 2008 se ho tak podařilo udržet pod 3% hranicí HDP, což je limit stanovený Evropskou unií. Většina evropských států včetně České republiky ho přitom v současnosti nesplňuje.

„Německá ekonomika rostla o tři procenta a nezaměstnanost je nejnižší za posledních 20 let, takže z tohoto pohledu má německý rozpočet poměrně lehký život oproti ostatním zemím,“ domnívá se analytik Poštovní spořitelny Jan Bureš. V samotném posledním čtvrtletí ale i německé hospodářství ubralo na výkonu a o dvě desetiny procenta pokleslo.

Letos by podle Bruselu měla tamní ekonomika sice mírně, ale přesto růst. Celou eurozónu však čeká recese. „Ve srovnání s naším listopadovým odhadem se vyhlídky zhoršily a rizika stále trvají. Na druhou stranu ale vidíme i nějaké známky toho, že se situace mírně zlepšuje,“ je přesvědčen eurokomisař pro měnové záležitosti Olli Rehn.

Jak se bude evropské ekonomice dařit, závisí hlavně na tom, jestli se Řecku podaří dostat ze současné situace na hraně bankrotu. Tamní parlament se včera schválením zákona o výměně dluhopisů přiblížil ke slíbené mezinárodní pomoci 130 miliard eur. Existují ale názory, že tato částka nebude stačit a řeckou agónii pouze prodlouží.

Německo snížilo schodek HDP (zdroj: ČT24)