Nečas se zastal Maďarska: EU by měla se zmrazením dotací počkat

Praha - Český premiér Petr Nečas (ODS) doporučuje hlavám států EU počkat se zmrazením dotací EU pro Maďarsko do doby, než budou známa další doporučení pro zemi v postupu při nadměrném schodku a podmínky, za nichž bude zmrazení opět zrušeno. Předseda vlády v prohlášení pro média uvedl, že návrh Evropské komise zmrazit Maďarsku 495 milionů eur (asi 12,4 miliardy korun) z fondů EU je obtížné podpořit, neboť pozastavení dotací je podle něj krajní nástroj.

Pozastavení dotací je ze strany komise bezprecedentním opatřením. Nečas upozornil, že takto závažné kroky Evropské komise ohrozí pověst dotčeného členského státu na finančních trzích a Evropská komise by před jejich navržením měla nejprve ve věci provést další odborné a nepolitické šetření. „Evropská komise by v uvedené otázce měla postupovat jako administrativní orgán a ukládání sankcí by mělo mít automatickou, nikoli politickou povahu,“ uvedl Nečas s tím, že postup komise by neměl vzbuzovat pochybnosti o její úřední a apolitické roli.

Nečas je podle prohlášení přesvědčen, že maďarská vláda si je plně vědoma svých závazků plynoucích ze členství v EU a provádí všechna opatření, jimiž by přesvědčila komisi o své dobré vůli k „dosažení uspokojivého pokroku v otázce rozpočtové disciplíny“.

Evropská komise navrhla zmrazit Maďarsku 495 milionů eur (asi 12,4 miliardy korun) z kohezních fondů, z nichž se v rámci snahy podporovat chudší regiony rozdělují v Evropské unii miliardy eur. Své rozhodnutí zdůvodnila tím, že Budapešť dlouhodobě nedělá dost na snížení nadměrného rozpočtového deficitu pod kýženou hranici tří procent HDP. Podle pozorovatelů ale mohou za rozhodnutí i změny ústavy, po kterých před časem sáhla maďarská vláda.

Olli Rehn, eurokomisař pro měnové záležitosti:

„Návrh by měl být chápán jako silný podnět k tomu, aby země prosadila důsledná a důvěryhodná fiskální pravidla, která zaručí, že budou prostředky z fondu využity správně. Nyní je na maďarské vládě, jak se zachová předtím, než sankce začne platit.“

Rozhodnutí komise je bezprecedentní, nicméně zatím neznamená, že Budapešť o peníze nutně přijde. Návrh ještě musí potvrdit kvalifikovaná většina členských zemí, což se může stát už na březnové schůzce ministrů financí. Hlavně ale ještě maďarské úřady budou mít čas na to, aby s deficitem začaly něco dělat. Pokud by tak učinily, je možné, že by pozastavení peněz bylo zrušeno.

Vydáno pod