Guinejští emigranti podporují své rodiny internetovými nákupy

Paříž - Emigranti z Guiney dříve podporovali své rodiny v Africe zasíláním peněz na účet. Díky internetovému obchodu jim teď můžou místo balíku peněz poslat balík s jídlem. Ušetří za bankovní transakci a peníze půjdou jen na potřebné potraviny. Jídlo dostane rodina nejpozději do druhého dne.

„Výhodou je, že doprava zákazníky nic nestojí. A naše firma také doveze potraviny po celé  Guiney,“ vysvětluje Aboubakar Kourouma, zakladatel e-shopu Wantanara.com, který se o dodávky potravin stará. „Musíme podporovat nápady, jako je tento. Myslím si, že je to velmi užitečné pro Afriku i pro emigranty,“ jeden z pravidelných zákazníků e-shopu Mamadou Boubacar fialko.

Afričanů, kteří museli odejít ze země, je podle Světové a Africké rozvojové banky asi 30 milionů po celém světě. A někteří z nich posílají pravidelně peníze svým rodinám, Guinejci tímto způsobem za posledních dvacet let převedli do své africké domoviny více než 40 miliard dolarů.

Podle analytiků je tato bankovní transakce do jejich domoviny velmi drahá. „Existuje velká africká diaspora, které do Guiney posílá asi 60 milionů dolarů ročně. Ale tyto peníze jsou velmi špatně alokovány, navíc velkou část peněz spolknou provize zprostředkujících firem,“ objasňuje Alexandre Weisse z Wontanara.com.

E-shop pro Guineu (zdroj: ČT24)