Slováci kvůli zájmu investorů vydali dluhopisy v české měně

Bratislava - Slovensko v aukci prodalo státní dluhopisy s pohyblivým výnosem za 12,5 miliardy českých korun. Dnešní prodej obligací v české měně je na Slovensku vzácný a tamní ministerstvo financí potvrdilo, že se jedná o jednorázový krok. Za emisí obligací v české měně stojí především přání investorů.

„Důvodem k vydání dluhopisu je zájem ze strany českých investorů. Jde o jednorázovou záležitost, v současné době nemáme v úmyslu nic takového v České republice opakovat,“ uvedl pro agenturu Reuters Tomáš Kapusta z Agentury pro řízení dluhu a likvidity (ARDAL).

Radim Dohnal, analytik Saxo Bank:

„Hlavním motivem je to, že Slovensko mělo drobné problémy s upsáním dluhopisů v eurech a rozhodlo se využít poměrně dobré likvidity v korunách. Proto dluhopisy upsalo velmi úspěšně v české koruně.“

Mezi hlavní manažery emise, jejíž splatnost je stanovena na 2. září 2015, patří Slovenská sporiteľňa (SLSP), Československá obchodná banka (ČSOB) a Komerční banka. Emisní cena činila 98,97 procenta. Roční úroková sazba se u emitovaných cenných papírů odvozuje od šestiměsíční mezibankovní sazby Pribor (kterou stanovuje ČNB), přičemž je zvýšená o 150 bazických bodů.

Komentář Radima Dohnala (zdroj: ČT24)

Slovensko je členem eurozóny, a jeho oficiální měnou je tedy euro. Na druhé čtvrtletí má Bratislava naplánovaný prodej syndikovaných dluhopisů v amerických dolarech, na podzim pak počítá s emisí dluhopisů denominovaných v eurech. Slovensko, kde se mají 10. března konat předčasné parlamentní volby, chce letos vydat státní dluhopisy za 7,5 miliardy eur (zhruba 188 miliard korun).

Tamní agentura pro správu dluhu v lednu uvedla, že Slovensko by mohlo většinu státních dluhopisů emitovat už v nadcházejících měsících, aby tak uniklo případnému zhoršení nálady mezi investory v souvislosti s dluhovou krizí v eurozóně.

Vydáno pod