Kalousek navrhuje v rozpočtu zmrazit výdaje za 23,6 miliardy

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek navrhuje v letošním státním rozpočtu zmrazit výdaje za 23,6 miliardy korun. Důvodem je letos očekávaný výpadek příjmů rozpočtu. Vyplývá to z materiálu ministerstva financí pro pondělní poradu ekonomických ministrů. V roce 2013 bude podle MF kvůli dodržení schválených schodků rozpočtu nutno ušetřit proti současným návrhům 42,4 miliardy Kč a v roce 2014 již 84,4 miliardy korun. Mezi návrhy patří například zvyšování daní, zmrazení důchodů nebo i rušení některých úřadů.

„Ministerstvo financí očekává na základě nových odhadů základních makroekonomických ukazatelů nepříznivých vývoj ve státním rozpočtu v roce 2012, kdy by mohl za předpokladu neprovedení jakýchkoliv opatření schválený deficit státního rozpočtu dosáhnout 128,6 miliardy korun,“ uvádí materiál. Státní rozpočet přitom pro letošek počítá se schodkem 105 miliard korun. Ten byl ovšem navržen v době, kdy MF očekávalo příznivější vývoj ekonomiky. MF očekává letos růst ekonomiky o 0,2 procenta a na základě těchto odhadů počítá s propadem daňových příjmů ve srovnání se schváleným návrhem o 14,2 miliardy korun a s propadem příjmů na sociálním pojištění o 9,4 miliardy korun.

Vázané výdaje nebudou moci jednotlivá ministerstva a státní organizace využít bez souhlasu vlády. Ke zmražení výdajů přistoupila nynější vláda premiéra Petra Nečase (ODS) již v létě 2010. Tehdy měla ministerstva vládou zavázány výdaje za 10,2 miliardy korun, o dalších zhruba 1,8 miliardy korun zeštíhlila kapitola Státní dluh a Všeobecná pokladní správa. Kapitoly státního rozpočtu s výdaji do jedné miliardy korun by měly mít podle nynějšího návrhu plošně vázáno 1,5 procenta výdajů. Ostatní kapitoly rozpočtu pak 3,95 procenta výdajů. Dále by měly být zmraženy výdaje na dotace na obnovitelné zdroje nebo sníženy platy ve Státním fondu dopravní infrastruktury nebo Státním zemědělském intervenčním fondu.

Pro úspory v dalších letech předložilo v materiálu MF několik variant. Patří mezi ně například zachování 20procentní sazby daně z přidané hodnoty s tím, že ve snížené 14procentní sazbě by zůstaly jen léky a knihy. Dalším z návrhů je zvýšení daně z příjmu fyzických osob o jeden procentní bod nebo zdanění příjmů nad strop sociálního pojistného vyšší sazbou. MF rovněž v materiálu navrhuje snížení výdajových paušálů pro živnostníky na hodnoty platné do roku 2004, zavedení uhlíkové daně nebo spotřební daně z vína.

Na výdajové straně navrhuje MF zmrazení důchodů pro roky 2013 až 2015, úplné zrušení porodného nebo zrušení některých státních úřadů. Materiál například navrhuje začlenit Českou obchodní inspekci pod Generální ředitelství cel, Státní energetickou inspekci pod Energetický regulační úřad nebo snižování a slučování zastupitelských úřadů.

Vydáno pod