Sony spoléhá na úspěch Playstation Vita

New York - Sony tento týden ve světě spustila prodej své nejnovější přenosné herní konzole Playstation Vita. Jde o nástupce Playstation Portable. Nová nejvýkonnější herní konzole, která se vejde do kapsy, má zvrátit trend posledních let, kdy trh ovládají tablety a mobilní telefony v čele s Applem.

Společnost Sony utratila za propagaci svého nejnovějšího výtvoru 50 milionů dolarů. To ale neznamená, že se bude prodávat snadno. Hráči dnes dávají přednost spíše multifunkčním zařízením - mobilním telefonům nebo tabletům. Sony se ale konkurence nebojí. 

Fergal Gara, regionální šéf Sony Computer Entertainment pro Velkou Británii

„Poučili jsme se z původních chyb, které jsme udělali u předchůdce - Playstation Portable. Playstation Vita je úplně nový projekt. Od vnitřností, přes typ obrazovky, až po jiné rozhraní.“

Vitu dostali jako první do ruky zákazníci v Japonsku, a to už v prosinci. Zatím se tam prodalo zhruba 700 tisíc kusů, což je ovšem na zemi se 130 miliony obyvatel, kteří si na elektronice potrpí, málo. Zákazníky odrazuje vyšší cena oproti konkurenčnímu Nintendu 3DS. To je na trhu už rok a má k dispozici větší nabídku her. 

„Rovnováha sil se mění. Myslím, že Apple za poslední roky ukousl takový kus koláče tohoto trhu díky iPadu a iPhonu, že Sony a Nintendo budou mít co dělat, aby ho dohnaly,“ myslí si šéfredaktor serveru cnet.com Scott Stein. 

Vita má pětipalcový OLED displej, přední a zadní kamery a čtyřjádrový procesor. Díky němu se i hry kvalitou blíží spíše počítači než mobilnímu telefonu. Proti jde ale jejich vysoká cena, jelikož tituly pro PS Vita stojí v přepočtu kolem tisíce korun. 

„Smartphony a tablety jsou do jisté míry konkurenty mobilních konzolí. Ale oproti nám mají velkou nevýhodu, a to je dotykové ovládání, kvůli kterému nemůžou nabídnout ten opravdový herní zážitek. My ano,“ myslí si regionální šéf Sony Computer Entertainment pro Velkou Británii Fergal Gara. 

Základní verze Playstation Vita s wi-fi stojí kolem 250 amerických dolarů (v přepočtu 4 725 korun), verze s 3G připojením je pak zhruba o 50 dolarů dražší (celkem v přepočtu 5 670 korun). Zákazníci ale musí v takovém případě počítat ještě s měsíčními poplatky za připojení k internetu. Vita se prodává i v Česku, ovšem vyjde tady dráž. Oficiální cena wi-fi verze je 6 290 korun, 3G model o 1 300 více.

Playstation Vita (zdroj: ČT24)