Investujte do mladých autorů, radí expert Jan Skřivánek

Praha – Ačkoliv obrat aukcí s uměleckými díly poklesl v loňském roce o 11,4 procenta, expert na výtvarné umění a šéfredaktor časopisu Art & Antiques Jan Skřivánek v Profilu ČT24 potvrdil, že další výhled na trhu s uměním je stabilní a investoři nepřestávají nakupovat. Doporučil také investovat do mladých autorů.

Nejdražším obrazem vydraženým v roce 2011 bylo Zátiší s dýmkou Emila Filly z roku 1934. Prodalo se za 14,4 milionu korun, přestože odborníci předpovídali cenové prvenství obrazu Utěšitel od stejného autora. Podle Jana Skřivánka ale hraje roli nejen odborné hledisko – i takto drahý obraz si sběratel vybírá podle toho, zda se mu líbí. „Obraz Utěšitel, jakkoli je to významné dílo a z umělecko-historického hlediska asi nejvýznamnější Fillův obraz, který se za poslední léta objevil na trhu, není příliš líbivý.“ Naopak Zátiší s dýmkou je podle Skřivánka vizuálně atraktivní dílo, které si sběratel rád umístí do interiéru.

Obecné preference investorů, kteří nakupují umělecká díla, se podle Jana Skřivánka nemění. „Největší zájem je o klasickou modernu v širším slova smyslu, o umění první poloviny 20. století,“ uvedl Skřivánek. Nejvíc „milionových“ obrazů u nás mají Emil Filla, Václav Špála, Jan Zrzavý a Josef Čapek. V počtu položek ale představují milionové obrazy pouze jedno procento toho, co se na trhu s uměním prodává. Průměrná cena zbývajících 99 procent děl je 33 tisíc korun. Z hlediska obratu pokryjí obrazy dražší než jeden milion korun 47 procent trhu. Podrobná statistika aukčního trhu je k dispozici na www.artplus.cz.

Emil Filla / Utěšitel
Zdroj: ČT24/Galerie Art Praha

Podle Jana Skřivánka by se ale investoři neměli vyhýbat ani mladým autorům, u kterých je nárůst hodnoty jejich děl nejvýraznější. „Je potřeba mít na mysli, že je to investice v dlouhodobém horizontu, na které zbohatnou vaše děti či vnoučata. Má to i tu výhodu, že když investujete naprosto špatně, u obrazu je alespoň jistá šance, že si ho někdo koupí nad gauč, protože se mu zalíbí.“ Na druhou stranu ale může i obraz neznámého autora podle Skřivánka překvapit a znásobit svou hodnotu na několik milionů korun.

Jan Skřivánek v Profilu ČT24 (zdroj: ČT24)