Peking hostil mezinárodní jahodový veletrh

Peking - V Číně se tento týden konalo Mezinárodní jahodové sympozium. To představuje největší veletrh jahod na světě. To, že se konal právě v čínském Pekingu, má svůj důvod - nejlidnatější země světa je totiž zároveň jejich největším světovým producentem. Toto jahodové sympozium se koná každé čtyři roky a pokaždé jinde. Letos zde byly představeny kromě různých odrůd také nejmodernější pěstitelské technologie.

Čínu navštívilo letos historicky poprvé. „Čína udělala obrovský pokrok. Je to vidět i na tomto veletrhu. Je tu nepřeberné množství odrůd,“ řiká prezident Mezinárodní společnosti zahradnických věd António A. Monteiro.

Na veletrhu jsou vystaveny odrůdy z více než 60 zemí světa. To dělá z letošního sedmého ročníku největší v historii. Kde jinde by také měl být než v zemi, která ročně vypěstuje milion tun jahod, což představuje téměř 30 procent světové produkce. Čína tak překonává i Spojené státy.

Kim E. Hummerová, viceprezidentka Mezinárodní společnosti zahradnických věd:

„Navštívila jsem Čínu před dvaceti lety. A to vypadalo tak, že farmáři pěstovali jahody na malých políčkách a sotva se s tím uživili. Ale teď je to úplně o něčem jiném. Vyspělejší než v Americe.“

Většina čerstvých jahod, které se v Číně vyprodukují, se tam však také spotřebují. Export těch zamrazených ale každoročně roste. Do zahraničí jdou tři čtvrtiny z nich.

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)

Konec letním brigádám, je tady robotický sběrač

K vidění jsou zde ukázky nejmodernějších technologií jahodového průmyslu. Například automatický sběrač - robot, který dokáže jahody vyhledávat a navíc díky svým senzorům, které rozlišují barvy, sbírat jen ty zralé.

Pečlivě sledována je i teplota a vlhkost ve skleníku. Všechny tyto údaje se pak zobrazují na displeji. Grafy kromě toho také monitorují i osvětlení v různou denní dobu. Systém díky tomu dokáže automaticky upravovat intenzitu osvětlení.

  • Robotický sběrač jahod zdroj: ČT24
  • Data o jahodách se shromažďují na obrazovkách zdroj: ČT24
Vydáno pod