Olympus v dubnu vymění zkompromitované vedení firmy

Tokio – Účetními podvody zmítaná firma Olympus v dubnu obmění celou správní radu. Firma to oznámila na dnešním zasedání s tím, že již vybrala nástupce ve funkci předsedy rady i prezidenta podniku. Úspěšná japonská společnost čelí skandálu kvůli zamlčování ztrátových investic a podvodů, do kterých mělo být zapojeno několik členů vedení. Olympus kvůli tomu minulý měsíc zažaloval 19 bývalých i současných vedoucích pracovníků, od kterých požaduje odškodné.

Společnost Olympus zhruba dvě desetiletí schovávala ztráty z investic v pochybných fúzích a akvizicích. Na účetní podvody v rozsahu 1,7 miliardy dolarů (zhruba 32 miliard Kč) loni upozornil bývalý generální ředitel Olympusu Michael Woodford. Olympus je známý zejména svými fotoaparáty, vyrábí však také například zdravotnická zařízení.

Prezidentem by se měl stát manažer Hirojuki Sasa (56), který v Olympusu již řadu let pracuje. Na post předsedy rady byl vybrán bývalý bankéř Jasujuki Kimoto (63). Jmenování však ještě musí schválit akcionáři, kteří se sejdou 20. dubna. Firma vybrala i další členy správní rady, z nichž téměř polovina pochází z jejích řad. Akcionáři, včetně zahraničních investorů, podle Olympusu nenavrhli žádné alternativní kandidáty.

Sasa přislíbil, že obnoví důvěru veřejnosti a uskuteční reformy, které zabrání opakování účetních podvodů. „Mou povinností je co nejdříve obnovit důvěru a opravit tuto poškozenou značku,“ řekl.

Fotoaparáty Olympus
Zdroj: ČT24

Skandál ohrožuje existenci Olympusu

Soudní řízení s bývalými i současnými vedoucími pracovníky se může značně táhnout. V Japonsku není výjimkou, že verdikt padne až po smrti hlavních aktérů sporu. „Dá se očekávat, že to řízení bude velice dlouhé, možná i několik let,“ míní Sýkora. Analytici se přitom shodují na tom, že skandál ohrožuje samu existenci předního japonského výrobce fotoaparátů, někteří ho dokonce přirovnávají k odsouzenci, který rezignoval na boj o svou záchranu.

„V zásadě každý cítí, že jsou v cele smrti. (…) Když nikdo není u kormidla, je společnost náchylnější k převzetí,“ varoval šéf majetkové strategie společnosti CLSA Nicholas Smith. Zároveň upozornil, že v následujících měsících bude pro Olympus zřejmě velmi obtížné přijímat strategická rozhodnutí, což pravděpodobnost převzetí ještě zvýší. Tržní hodnota společnosti od začátku skandálu v loňském říjnu klesla o více než polovinu.