Čína skupuje Řecko a zavádí svá pravidla

Atény - Agentura Fitch opět snížila hodnocení Řecka. Rating dlouhodobých závazků srazila do kategorie C definované jako „velmi vysoká pravděpodobnost úpadku“. Mnozí proto vidí spásu ve finančně silné Číně, která odkupuje státní podniky zadlužených zemí. Řecko už Číně prodalo podíl v přístavu Pireus, který je jedním z nejvýznamnějších center Středomoří. Podle zaměstnanců to ale výhra rozhodně není.

„Podmínky jsou tam nelidské. Lidé pracují jako otroci bez jakýchkoli práv,“ popisuje situaci v přístavu dělník Stellos Morakis. Čínská společnost Cosco má v posledních dvou letech kontrolu nad nejdůležitější částí přístavu pro nákladní dopravu a nad největším objemem zboží. Za rok přístavem projde 20 milionů tun materiálu. Pireus, na jižní hranici Atén, je největším řeckým přístavem, rozkládajícím se na 30 čtverečních kilometrech. Co se děje na molech Cosca, je ale těžké zjistit.

Leasingovou smlouvu na 35 let podepsal s Coscem bývalý premiér Jorgos Papandreu v době, kdy Řecku už teklo do bot. Odbory to tehdy rozčílilo, protože ekonomický zájem šel podle nich nad práva zaměstnanců. „Jen zkuste se zaměstnanci promluvit, nedovolí vám to. Nedovolí nikomu mluvit,“ říká přístavní dělník Dimos Kosmas. Televize povolení skutečně nedostala, rozhovor nebylo možné provést se zaměstnanci, ani s vedením společnosti. Kamera dokonce nesměla ani na molo, které firmě patří.

U řeckého přístavu
Zdroj: ČT24

„Dělníci si nesmějí založit vlastní odbory. I když to společnost Cosco oficiálně nezakázala, žádné odbory tam nejsou. Samozřejmě je v Řecku zákon, který právo na ustavení odborů zaručuje. Oficiální odpověď společnosti Cosco je, že jejich dělníci necítí potřebu odbory zakládat,“ popisuje situaci Anastasia Fratzeskakiová z odborového svazu. 

Cosco má přitom velké plány. Své aktivity chce rozšířit i za hranice přístavu. O svých záměrech se ale s médii bavit nehodlá. Odborům ale silně vadí praktiky asijské firmy, které se nepotkávají s evropskými zvyklostmi. Práva zaměstnanců by se podle nich neměla porušovat, ať je doba jakkoli zlá.

Čína kupuje Řecko (zdroj: ČT24)