Když Němcům zafouká, hrozí Čechům blackout

Praha - Odklon Německa od jaderné energie může Čechy vyjít draho. Německé větrné elektrárny totiž ohrožují stabilitu tuzemské přenosové soustavy. Stačí, když fouká vítr o síle nad 10 metrů za vteřinu. Čeští dispečeři dělali celý víkend všechno pro to, aby nedošlo k takzvanému blackoutu, tedy systémovému kolapsu.

Když se v Německu naplno roztočí větrné elektrárny, stoupne dispečerům české přenosové soustavy tep. Energii, kterou větrné elektrárny nárazově vyrobí, totiž zvládá česká přenosová síť s obtížemi. „Větrné elektrárny pojedou během víkendu zhruba na 80 až 90 procent svého výkonu. To znamená poměrně vážné ohrožení našeho systému,“ uvedl Miroslav Šula, ředitel sekce dispečerského řízení ČEPSu.

Větrná elektrárna vyrábí na sto procent při síle větru 14 m/s

„Pokud by foukalo o trochu víc, mohlo by dojít dokonce i k blackoutu. Tedy ke kolapsu celé sítě,“ dodal Šula. Aby dispečeři výpadku předešli, museli by českou soustavu od té německé odpojit. „Samozřejmě se snažíme předejít blackoutu všemi možnými způsoby. Děláme změnu zapojení v některých rozvodnách, čímž snížíme tok, který protéká naší soustavou,“ uvedl Šula. Podobný problém hrozil už na začátku února ve chvíli, kdy všechny německé větrné elektrárny dodávaly do sítě najednou přes 22 tisíc megawattů - tedy stejně jako jedenáct temelínských elektráren. 

Podle Společnosti pro větrnou energii ale nejsou na vině jen německé elektrárny, ale také zastaralost celé sítě. ČEPS chce do její modernizace ročně investovat 4 miliardy korun.

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)