Mobilní veletrh v Barceloně: 41megapixelový telefon nebo Chrome pro Android

Barcelona - Barcelona v těchto dnech ožila mobily, a po letech tápání je zase na co koukat. Nokia překvapuje šedesát tisíc návštěvníků na barcelonském veletrhu Mobile World Congress 41megapixelovým telefonem, na hudbu a video vsadilo i HTC. Veletrh se ale neomezuje jen na mobily, ale ukazuje, jak mobilní technologie změní naše životy. Světová asociace mobilních operátorů navíc GSMA očekává, že do roku 2015 se počet uživatelů mobilních telefonů zvýší o jednu miliardu. Na světě tak tou dobou bude 4,6 miliardy lidí, kteří budou používat mobily. Celkový počet zařízení připojených k mobilním sítím se zvýší z 6,6 na 9,1 miliardy.

Mezi novinkami ale na výstavišti elektrizuje atmosféra aktuálního souboje o trh chytrých telefonů. Nokia i HTC se snaží ohromit návštěvníky i konkurenci především fotoaparáty a videem. „Díky jednačtyřicetimegapixelovému senzoru a optice dokážeme dělat v podstatě unikátní mobilní fotografie,“ uvádí viceprezident společnosti Nokia Jo Harlow. „Zaměřili jsme se na fotoaparát a zvuk, protože to jsou nejdůležitější funkce pro uživatelskou zkušenost,“ doplňuje prezident HTC Peter Chou.

Obě firmy přitom musí zabrat. Nokia chce vybojovat zpět svou hegemonii nad mobilním světem a HTC, které se vyšvihlo právě díky chytrým mobilům mezi elitu začíná pomalu ztrácet.

Google představil prohlížeč Chrome pro mobily s Androidem

Internetová firma Google představila v Barceloně verzi svého prohlížeče Chrome pro mobilní telefony s operačním systémem Android. Testovací beta verze byla během února dostupná jen v několika málo zemích. Ode dneška by se měl počet zemí, kde bude bezplatně ke stažení v obchodě s aplikacemi Android Marketplace, výrazně rozšířit. Chrome si mohou stáhnout uživatelé chytrých telefonů vybavených poslední verzí Androidu 4.0 označovanou jako Ice Cream Sandwich.

Mobile World Congress v Barceloně (zdroj: ČT24)

Proti prohlížeči, který je součástí prostředí Android, má Chrome pro Android nabídnout rozšířené množství funkcí včetně synchronizace s vyhledávačem v uživatelově PC.

V roce 2015 bude mobilem telefonovat 4,6 miliardy lidí

Počet prodaných mobilních telefonů v posledních 12 měsících přesáhl 1,5 miliardy. V příštích 18 měsících by měl počet zařízení připojených k mobilním sítím překonat celosvětovou populaci.

Lidé přitom budou stále více využívat mobily nejen k telefonování, ale i k brouzdání po internetu. „Během čtyř let dosáhne počet nových vysokorychlostních připojení k internetu přes mobilní sítě 2,3 miliardy a jejich celkový počet stoupne na 3,2 miliardy. Z toho 350 milionů bude přes sítě nové generace LTE,“ předpovídá šéf marketingu GSMA Michael O'Hara.

Mobile World Congress 2012
Zdroj: ČT24/MWC

Rozvoj sítí LTE (Long Term Evolution) umožňující rychlé datové přenosy je jedním z hlavních témat letošního Mobile World Congressu. Podle společnost Wireless Inteligence je v dalších letech čeká boom. Během pěti let podle ní vzroste počet těchto sítí čtyřikrát na 200. Fungovat budou v 70 zemích světa, místo stávajících 30. Počet připojených zařízení v sítích LTE by se měl do roku 2016 zvýšit z loňských deseti milionů na půl miliardy. Cena chytrého telefonu s LTE se nyní pohybuje kolem 500 dolarů.

Joss Gillet, analytik Wireless Inteligence

„Dostupnost chytrých telefonů s LTE limituje nedostatek harmonizace v oblasti využívaného kmitočtového spektra.“

Podle GSMA se od roku 2010 do roku 2016 prodá také 1,5 miliardy telefonů podporujících technologii NFC, která umožňuje mobilní platby prostřednictvím terminálů v blízkosti mobilních telefonů. Takto provedené transakce přesáhnou v součtu za celé období 50 miliard dolarů.