Španělsku se nedaří bojovat s deficitem, vydá se řeckou cestou?

Madrid - Rozpočtový deficit Španělska vystoupil v loňském roce na 8,5 procenta hrubého domácího produktu. Uvedl to španělský ministr financí Cristóbal Montoro. Schodek tak skončil výrazně nad předpokladem předešlé socialistické vlády i nad původním odhadem pravicového kabinetu, který nastoupil v prosinci. Letos Evropská komise po Madridu vyžaduje snížení schodku na 4,4 procenta HDP, což by si vyžádalo bezprecedentní úspory v rozsahu 40 miliard eur (téměř bilion korun).

Socialistická vláda ještě v prosinci trvala na tom, že loňský deficit klesne na šest procent HDP z úrovně 9,3 procenta v roce 2010, a splní tak cíl stanovený Evropskou komisí. Nová konzervativní vláda Mariana Rajoye však brzy po svém nástupu odhadla, že deficit dosáhne nejméně osmi procent.

Madrid – jediný region, který splnil rozpočtový cíl

K nárůstu schodku nad stanovenou úroveň přispěly hlavně deficity 17 španělských autonomních oblastí, které se na deficitu podílely třemi procentními body. Původní cíl ovšem regionům předepisoval schodky ve výši maximálně 1,3 procenta HDP.

Jediný španělský region, kterému se podařilo cíl splnit, byl Madrid. Rok 2011 uzavřel s deficitem 1,13 procenta. Následovala ho Galicie a Kanárské ostrovy s deficitem 1,61 procenta, resp. 1,78 procenta. Oba dva regiony nicméně uzavřely své hospodaření s větším schodkem, než se čekalo. Nejhůře dopadla Castilla La Mancha, jejíž deficit dosáhl 7,3 procenta HDP.

Španělsko
Zdroj: Wikipedia.org/Manuel González Olaechea

Španělsko by mohlo být kandidátem na nové evropské sankce

Cíl na letošní rok je vzhledem k loňskému výsledku dosažitelný jen stěží. Evropská komise bude jednat o španělském rozpočtu až po dodání závěrečných čísel, které chce nová vláda zveřejnit na konci března.

Tento měsíc tři činitelé komise uvedli, že Madrid by mohl čekat za nadměrné deficity sankce, a vyjádřili podezření, že nová vláda záměrně nadhodnotila loňský schodek, aby si vytvořila rezervu. Brusel teď čeká od Madridu vysvětlení nadměrného deficitu a také předložení plánu na jeho snížení. Podle mluvčího Evropské komise budou muset přijít urychleně.

Evropská komise žádá vysvětlení

„Musíme pochopit příčiny tak velkého skluzu,“ uvedl mluvčí komise Olivier Bailly. Dodal, že vláda také musí v nejbližších týdnech předložit čísla pro letošní rozpočet. "Rozsah úkolu je tak velký, že musíme mít něco věrohodného, (…) protože to by mohl být klíč k úspěchu celého procesu," dodal.

I když se v poslední době spekulovalo o tom, že by komise mohla rozpočtové cíle Španělsku zmírnit, Bailly to dnes vyloučil. Zmírnění cílů navíc odmítají i sami Španělé. Montoro dnes zdůraznil, že Španělsko nemůže a ani by nemělo chtít se změkčením podmínek počítat. „Termínová flexibilita je zakázaná. Španělsko nepotřebuje relaxovat,“ prohlásil. Zároveň připomněl, že je nyní nutné přijmout důvěryhodná opatření, která by Španělsko vrátila na cestu rozpočtové udržitelnosti, což je podle něj předpokladem k setrvání země v eurozóně i prvním krokem, jak se dostat z krize.

Španělsko by mohl následovat Řecko v jeho bludném kruhu

Rajoyova vláda vyjádřila po svém nástupu odhodlání důsledně snižovat schodek a zároveň podporovat ekonomický růst a snižovat nezaměstnanost, podle The Financial Times však stojí před „řeckou kletbou“: čím více bude snižovat výdaje a zvyšovat daně, tím spíše bude ekonomika klesat, což sníží rozpočtové příjmy a zabrání poklesu deficitu a následně vyvolá tlak na další úsporné kroky.

Bez práce je už 40 procent Španělů ve věku mezi 20 a 29 let. „Těch 40 procent se týká hlavně mladých s nízkým stupněm vzdělání, protože ve Španělsku je velmi vysoký počet lidí, kteří nedokončili základní nebo střední školu. Bez práce je jen 10 procent lidí s vysokou školou,“ uvedl profesor ekonomie Josep Bertran.

Španělská nezaměstnanost (zdroj: ČT24)

Jenže ani ztracená generace, jak si sami říkají ti, kteří mají dokončené vysokoškolské vzdělání, nemůže zavadit o adekvátní práci a získat tak potřebnou kvalifikaci. „Kontaktoval jsem španělské firmy. Ale s titulem z univerzity mě nezaplatí, pracovní i platové podmínky jsou lepší v zahraničí. My, kteří jsme vystudovaní, máme sice větší šanci, že si práci najdeme, ale za horších podmínek,“ říká student Alberto Rodríguez.

Rajoyova vláda již oznámila pro letošní rok snížení výdajů a zvýšení daní v objemu 15 miliard eur. V rozpočtu na letošní rok, který má oznámit na konci března, slíbila další úsporná opatření.