Kuba: Přesuňme evropské dotace ze školení na infrastrukturu

Praha - Česko by mělo zastavit rozpracované projekty financované z evropských fondů, které jsou zaměřené například na školení či optimalizaci chodu úřadů. Tyto peníze by Česko po dohodě s Evropskou unií mělo přesunout na modernizaci infrastruktury. Na diskusním fóru vydavatelství Euronews to dnes uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

„Chci otevřít to, abychom všechny projekty, které má Česká republika ještě dělat, zvážili a zastavili a otevřeli jednání s Bruselem, že je přesuneme z měkkých projektů do tvrdých infrastrukturních,“ řekl Kuba. Přesměrování dotací na infrastrukturní projekty by podle ministra v době rozpočtových škrtů naší ekonomice pomohlo.

„Částku (získanou zastavením měkkých projektů) zatím neumím vyčíslit, ale jsem přesvědčený, že je stále ještě dostatečně zajímavá na to, aby mohla být zajímavým prorůstovým impulzem, který česká ekonomika potřebuje,“ myslí si Kuba.

Kuba: Mnoho projektů můžeme oželet

Ministr upozornil, že na radnicích, krajských úřadech i ministerstvech nyní leží „neuvěřitelné množství“ různě rozpracovaných projektů financovaných z fondů Unie, které je možné bez obav oželet. „Přece nemůže organizace, která má 200 lidí, podat projekt za 20 milionů korun na zpracování optimalizace organizace. Od toho je tam ředitel, aby optimalizaci nastavil,“ podotkl Kuba.   

Kuba ovšem upozornil, že Česko nejprve musí získat souhlas Bruselu s přesunem peněz z těchto tzv. měkkých projektů na projekty zaměřené na infrastrukturu. Určité procento dotací totiž podle pravidel EU musí být použito právě na měkké projekty.

Martin Kuba, ministr průmyslu a obchodu:

„To znamená, že je hodně chlebíčků, hodně kávy a hodně konferencí, ale málo výstupů. To je většinou dobrý evropský projekt.“

Přesměrování dotací na infrastrukturu povolila Unie před nedávnem například Řecku.