ČSSD chce kvůli škrtům vyvolat hlasování o nedůvěře vládě

Praha - Opoziční ČSSD chce vyvolat ve sněmovně hlasování o nedůvěře vládě. Vadí jí nové plány kabinetu, které mají zabránit prohlubování schodku státního rozpočtu. Podle předsedy sociální demokracie Bohuslava Sobotky vláda rozpočtovou situaci nezvládá a umí jen škrtat a zvyšovat nepřímé daně. Reagoval tak na pondělní dohodu ekonomických ministrů, která počítá s dalším zvýšením daně z přidané hodnoty, omezením valorizace důchodů a případně také zvýšením daně z příjmů bohatým.

Bohuslav Sobotka

„Ačkoliv tato vláda nazvala sama sebe vládou rozpočtové odpovědnosti, tak je vidět, že je zřejmé, že je v tuto chvíli rozpočtově v koncích. To, co proběhlo na tiskové konferenci ministra financí a premiéra, je přiznáním bezmoci, přiznáním toho, že se vládě veřejné rozpočty rozpadají pod rukama.“

Sociální demokraté hodlají tento týden začít sbírat podpisy pod žádost o svolání mimořádné schůze, která by se měla uskutečnit v březnu. Sobotka upozornil, že na vyvolání schůze má ČSSD dostatečně silný mandát. Na svržení kabinetu už ovšem dost hlasů nemá. Kromě hlasů zbytku parlamentní opozice by tak musela přimět k hlasování proti vládě například Věci veřejné. Sobotka na adresu nejmenšího koaličního partnera, který rovněž vystoupil s kritikou plánů ekonomických ministrů, prohlásil, že hlasování o nedůvěře vládě bude pro VV příležitostí postavit se za svůj volební program.

„Uvidíme, jak to dopadne,“ dodal předseda ČSSD. Sociální demokraté vyvolali v tomto volebním období hlasování o nedůvěře vládě už dvakrát. Předloni v prosinci ani loni v dubnu neuspěli, vláda hlasování bez problémů přečkala. A téměř jistě neuspějí ani potřetí. I přes své výhrady ke zvyšování DPH a zmrazení penzí VV tvrdí, že vládu podpoří. „Samozřejmě že Věci veřejné jako součást koaliční vlády vládu podpoří dále v jejím setrvávání,“ uvedla místopředsedkyně VV Karolína Peake.

Z devíti pokusů o vyslovení nedůvěry vládě uspěl jen jeden

V historii samostatné České republiky došlo už k devíti pokusům o vyslovení nedůvěry vládě. Uspěl ale jen jeden. Nedůvěru vyslovila sněmovna 24. března 2009 vládě Mirka Topolánka (ODS). K opozici se tehdy připojili i čtyři poslanci z koaličního tábora, díky nim získala potřebných 101 hlasů.

Poprvé navrhla vyslovení nedůvěry vládě ODS 26. září 2003. Pro návrh směřující proti kabinetu Vladimíra Špidly (ČSSD) hlasovalo 98 poslanců, což na jeho úspěch nestačilo. Další hlasování přežila vláda Stanislava Grosse 1. dubna 2005. Následující čtyři pokusy směřovaly proti vládě Mirka Topolánka, položil ji však až ten pátý - již zmíněný - v březnu 2009.

Současný Nečasův kabinet už přestál dva pokusy o vyslovení nedůvěry. 21. prosince 2010 mu nedůvěru vyslovilo 80 poslanců z řad KSČM a ČSSD. 26. dubna 2011 sice proti vládě hlasovali i tři poslanci za Věci veřejné, avšak ani to jí vaz nezlomilo.

Vláda vede naši zemi do spirály poklesu a chudnutí, soudí Sobotka

Nadměrné deficity podle Sobotky nejsou způsobeny jen ekonomickým zpomalením, jak to prezentuje vláda. Stojí za nimi především chyby v daňové politice v uplynulých letech, za které šéf sociálních demokratů považuje mimo jiné zavedení rovné daně, snížení daní firmám nebo vracení daně z přidané hodnoty i na luxusní automobily. K těmto chybám podle Sobotky došlo v době, kdy byl ministrem financí současný šéf státní kasy Miroslav Kalousek (TOP 09) a ministrem práce a posléze premiérem Petr Nečas (ODS).

„Pohybujeme se v bludném kruhu chybné rozpočtové a hospodářské politiky,“ zdůraznil Sobotka s tím, že krom toho vláda občanům ještě lže. Připomněl, že ministři Nečasova kabinetu slibovali, že dopady vládních reforem včetně zvýšení DPH budou důchodcům kompenzovány ve valorizaci penzí. Právě na tu ale nyní chce ta samá vláda sáhnout.

ČSSD si notuje s VV v plánu na odložení důchodové reformy

ČSSD podobně jako vládní Věci veřejné volá po odložení penzijní reformy. Tento krok by mohl podle sociálních demokratů přinést do rozpočtu potřebné miliardy. „Odložení důchodové reformy o několik let by nepochybně zmírnilo tlak na veřejné finance a pravděpodobně by žádné další škrty, které vláda navrhuje, nebyly potřeba,“ podtrhl místopředseda ČSSD Jiří Dientsbier.

Podle ministra financí Kalouska je ovšem reforma penzí nezbytná a o jejím odsunutí nelze diskutovat. „Ani na minutu jsme o tom neuvažovali, protože důchodová reforma má v ČR již 15 let zpoždění,“ zdůraznil ministr.

Aby bylo možné v příštích letech dodržet schválené schodky rozpočtu, a naplnit tak konvergenční program, bude muset stát podle ministerstva financí v roce 2013 ušetřit dalších 42,4 miliardy korun a v roce 2014 již 84,4 miliardy korun. Podle Kalouska musí politici přestat kalkulovat také s tím, že další miliardy do rozpočtu přileje budoucí růst ekonomiky.