Drábová u kulatého stolu: Elektrárnám nehrozí povodně ani zemětřesní

Praha – České jaderné elektrárny jsou dobře chráněné a navíc leží v lokalitě, kde nehrozí ničivé zemětřesení ani záplavy. Vyplývá to z výsledků zátěžových zkoušek Temelína a Dukovan. Zkoušky bezpečnosti, které po havárii v japonské Fukušimě probíhají po celé Evropě, byly jedním z témat dnešního kulatého stolu v Národní technické knihovně.

„Příroda směřuje ke spravedlnosti. Arabští šejkové dostali ropu a my jsme dostali dvě výborné lokality pro jaderné elektrárny z hlediska vnějšího ohrožení. Tyto lokality nejsou ohroženy zemětřesením ani povodněmi,“ tvrdí předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Bezpečnost českých elektráren podle ní potvrdily i zátěžové zkoušky.

Že by naše elektrárny postihla podobná přírodní katastrofa jako minulý rok japonskou Fukušimu, se úřad pro jadernou bezpečnost na rozdíl od svých odpůrců neobává, Temelín i Dukovny by podle Drábové neočekávané zemětřesení zvládly. „I když jsou lokality seismicky velmi klidné, elektrárny jsou projektované na sto až tisíckrát větší zemětřesení, než jaké kdy v historii v té lokalitě nastalo,“ upozornila Drábová.

Odlišné názory na zátěžové testy v elektrárnách od kritiků jádra Dana Drábová očekávala. „Vnímání rizik jaderné energetiky bude vždycky rozdílné. Je to tak kontroverzní téma, že každá diskuze je dobrá,“ připustila česká expertka, podle které je vždy pozitivní, když se veřejnost o téma zajímá.

Noční můra pro elektrárnu je zůstat bez elektřiny

Zátěžové testy se zaměřily zejména na to, jak se elektrárny dokážou vypořádat se situací, kdy jsou odříznuté od elektrické energie a nemají možnost, jak z reaktoru odvádět teplo vzniklé jadernou reakcí. Simulovaly se tedy přesně ty problémy, které nastaly při havárii ve Fukušimě – výpadek napájení po dobu několika dnů, výpadek záložních agregátů a ztráta chlazení. „Ještě to může být kombinováno s tím, že nemáme infrastrukturu v důsledku přírodní katastrofy. Toto vše by jaderné elektrárny měly svými prostředky bez ohrožení okolí vydržet alespoň 72 hodin,“ prohlásila Drábová.

Rozhovor s Danou Drábovou (zdroj: ČT24)

Tuzemská jaderná zařízení by těmto obtížím měla být schopna čelit díky tomu, že již od začátku byla stavěna s velkými bezpečnostními rezervami. Elektrárny tak mají připraveno v záloze velké množství chladicí vody či více způsobů, jak si zajistit chybějící elektrický proud, tvrdí Drábová. Přesto se provozovatelé elektrárny snaží i nadále úroveň bezpečnosti zlepšovat, naposledy třeba instalací mobilních dieselových agregátů.