Kalousek chystá návrh zákona o státní záruce pro ČNB kvůli europůjčce

Praha - Ministerstvo financí připravuje v souvislosti s půjčkou Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) návrh zákona o státní záruce pro Českou národní banku. ČNB podmínila poskytnutím této záruky za možné ztráty a uzavřením kompenzační dohody svůj souhlas s půjčkou, která má prostřednictvím MMF pomoci eurozóně. Podle rozhodnutí vlády půjčí Česko fondu 1,5 miliardy eur (zhruba 38 miliard korun).

Celkově má záruka dosáhnout 2,53 miliardy eur. Kromě současné půjčky 1,5 miliardy eur by měla pokrýt i půjčku 1,03 miliardy eur z roku 2009. V současné sobě jednají členské státy EU, které se rozhodly půjčku poskytnout, o podmínkách smlouvy s MMF, uvedl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. „Diskuse je zatím v začátcích,“ podotkl. Půjčku by česká strana poskytla až poté, co MMF osloví dopisem ČNB.

Původem peněz jsou devizové rezervy české centrální banky. Bankovní rada při svém rozhodování zdůraznila, že půjčku vládě nedoporučuje, vzala ale při svém rozhodování v úvahu příslib státní záruky. Záruku budou muset schválit poslanci i senátoři.

Sídlo České národní banky
Zdroj: ČT24

Současně se vláda rozhodla bance uhradit rozdíl mezi nižším úročením peněz, které poskytuje MMF, a úroky z bezpečných investic, které by jinak ČNB využívala. V podmíněně schválené půjčce jde o nižší sumu než původně požadovaných 3,5 miliardy eur. Nová částka je výrazem ochoty země poskytnout v přepočtu na jednoho obyvatele stejnou částku jako sousední Polsko. 

Vydáno pod