Irsko se k rozpočtovému paktu Evropy vyjádří v referendu

Dublin - Irsko bude pořádat referendum o evropském paktu rozpočtové kázně. O veřejném hlasování dnes v irském parlamentu informoval premiér Enda Kenny. Doplnil, že pakt sjednaný v rámci Evropské unie podepíše v pátek a podrobnosti o referendu budou dohodnuty v příštích týdnech.

Kenny zdůraznil, že je v zájmu Irska, aby byla smlouva schválena. Názor s ním sdílí i ministr zahraničí a šéf koaliční Labouristické strany Eamon Gilmore. Referendum i schválení smlouvy podpořil také předseda největší opoziční strany Fianna Fáil Micheál Martin.

O vyhlášení referenda, které bude prvním lidovým hlasováním o paktu, rozhodl Kenny po dnešní konzultaci s šéfkou irské justice Máireou Whelanovou. Podle ní je smlouva výjimečným nástrojem mimo architekturu smluv EU, a proto je k ní potřeba referendum vypsat. Irsko musí podle ústavy vypisovat referendum při přesunu pravomocí do Bruselu.

Irský premiér Enda Kenny

„Referendum bude také příležitostí, aby Irové potvrdili svůj závazek k členství v eurozóně. Euro zůstává základním pilířem naší hospodářské strategie a politiky zaměstnanosti.“

Demetris Christofias, Enda Kenny a Nicolas Sarkozy
Zdroj: ČTK/AP/Geert Vanden Wijngaert

Podle průzkumu referendum podpoří stanovisko EU

Průzkum uskutečněný v lednu ukázal, že smlouva o rozpočtové kázni by těsně prošla se čtyřicetiprocentní podporou. Proti bylo 36 procent Irů a čtvrtina respondentů zatím nebyla rozhodnuta.

Rozpočtový pakt vstoupí v platnost, jakmile ho ratifikuje 12 zemí. Proto irský souhlas není tak klíčový jako v případě smluv EU, které musí schválit všechny členské země. Irská ministryně pro evropské záležitosti Lucinda Creightonová tak v lednu varovala, že v případě odmítnutí paktu by bylo pro Irsko obtížné setrvat v eurozóně. Odmítnutí by také bránilo Irsku čerpat z trvalého záchranného fondu eurozóny.