Senát zřejmě navrhne odklad důchodové reformy na rok 2016

Praha - Senát má v plánu podpořit petici proti vládě Petra Nečase (ODS) a jejím reformám. Doporučuje odklad spuštění důchodové reformy z příštího roku na povolební rok 2016 tak, jak to prosazuje ČSSD či koaliční Věci veřejné.

Sociální demokraté dnes s návrhem uspěli v senátním petičním výboru, a to i přes protesty zástupců ODS. Občanští demokraté poukazovali na to, že je petice adresována sněmovně, a Senát by se jí tedy zabývat neměl.

„Nejsou splněny náležitosti pro projednávání této petice v Senátu,“ uvedl Jiří Oberfalzer (ODS) s tím, že Senátu nebyly předloženy ani originální petiční archy. Odmítl možnost, že by důvodem protestu byl obsah petice. „Pokud by byla předložena řádně, občanští demokraté by se navzdory menšinovému postavení utkali nad věcnou podstatou námitek vůči vládním reformám,“ řekl Oberfalzer, který následně na protest jednání opustil. Podle místopředsedy výboru Marcela Chládka (ČSSD) ale byla petice předložena Senátu v souladu s jednacím řádem.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) reformu před senátory hájil jako nezbytný krok vzhledem k demografickému vývoji a rostoucímu deficitu na důchodovém účtu. Základním kritériem je podle něj zachovat parametr střední doby pobírání starobního důchodu. 

Důchodová reforma, kterou prosadila vládní koalice díky své většině ve sněmovně, je podle ČSSD nespravedlivá a asociální a doplatí na ni zejména nejnižší příjmové vrstvy. Podle sociálních demokratů je reforma spojena s riskantním vyvedením peněz ze státního průběžného systému do soukromých fondů. Dalšími body petice jsou nesouhlas s politikou reforem „pro nejbohatší“, se zvyšováním DPH a z toho vyplývajícím zdražením zdravotní péče. Pro odsunutí důchodové reformy se vyslovily i Věci veřejné.

Petice, kterou podepsalo téměř 91 000 signatářů, vyzývá Nečasovu vládu k demisi. Pasáž o demisi ale výborem schválené doporučení pomíjí. Výbor naopak doporučil Senátu v závěru dvoustránkového usnesení požádat vládu, aby se soustředila na transformaci penzijního připojištění a vytvořila podmínky pro předčasný odchod do starobního důchodu pro lidi pracující v namáhavých podmínkách.