Vláda přerušila na několik týdnů jednání o návrhu zákona o sázkách

Praha – Vláda přerušila na několik týdnů jednání o návrhu zákona o provozování sázkových her, který měl nově zpoplatnit provozovatele sázkových her. Předloha z dílny ministerstva financí má řešit zpoplatnění loterií a herních automatů. Poplatky a odvody by podle ní měla vystřídat nová daň. Společnosti, kterých by se dotkla, jsou ostře proti.

Vláda přerušila na několik týdnů projednávání návrhu nového zákona o provozování sázkových her, který hry dělí na povolované a ohlašované. V první kategorii se objevují hlavně automaty, ale například i turnaje v pokeru. K jejich provozování bude potřeba dvojice časově omezených souhlasů. Druhou skupinu symbolizují sázkové hry. Návrh taky počítá s jejich zdaněním. 

Ministerstvo financí navrhuje 20procentní sazbu daně z částky, o kterou úhrn všech vkladů v jednotlivých sázkových hrách převyšuje úhrn vyplacených výher. V případě her provozovaných prostřednictvím technických zařízení obsluhovaných přímo účastníkem hry, tedy typicky herních automatů, bude navíc z každého zařízení hrazena částka 55 Kč denně.

Obcím má dát předloha pravomoc regulovat řadu hazardních zábav vyhláškami. Změny jako celek naopak naráží u zástupců byznysu. „Důvodům přípravy nového zákona nerozumíme. V loňském roce došlo k masivním změnám v loterijním zákoně a ještě ani pořádně nezaschnul inkoust na všech dokumentech a jsou v oběhu další změny,“ konstatuje výkonný ředitel Asociace provozovatelů kurzových sázek Marek Herman. Zástupci herního průmyslu preferují možnost „pomalu a důsledněji“. Příliš časté změny podmínek podle nich sráží podnikatelskou jistotu v oboru na nulu.

Nová pravidla pro hazard míří na stůl ministrů (zdroj: ČT24)