Dow Jones uzavřel poprvé od května 2008 nad hranicí 13 000

New York – Americké akcie v úterý mírně zpevnily a nejsledovanější Dow Jonesův index poprvé od května 2008 uzavřel nad hranicí 13 000. Za růstem částěčně stálo další zlepšení spotřebitelské důvěry a z části také levnější ropa. Na devizových trzích se zvýšil kurz eura, trh ale s předstihem vyhodnocoval dopady dnešního kroku Evropské centrální banky (ECB), která chystá další masivní nabídku úvěrů evropským bankám.

Dow Jonesův index se zvýšil o 23,61 bodu a obchodní den uzavřel silnější o 0,18 procenta na hodnotě 13 005,12 bodu. Širší index S&P 500 si připsal 0,34 procenta na 1 372,18 bodu, a po několika neúspěšných pokusech se mu tak podařilo uzavřít nad hranicí 1 370 bodů. Index Nasdaq Composite vykázal růst v rozsahu 0,69 procenta a uzavřel na 2 986,76 bodu.

Nad 1 370 bodů se index S&P 500 dostal poprvé od loňského května. To by podle analytiků mohl být důvod k dalšímu růstu cen. Správcové investičních fondů se zřejmě budou snažit dohnat výkonnost, ve které zaostávají, neboť se zapojili, až když měl trh část růstu za sebou. Problémem jsou ale nižší objemy obchodů.

„Z technického hlediska teď nevidím nic, co by bránilo dalšímu růstu,“ poznamenal analytik Standard & Poor's Chris Burba. „Není pochyb o tom, že trh je od začátku února příliš vysoko. V silném růstovém trendu ale budou nějaký čas i ceny ropy, i když trh zašel tak vysoko,“ dodal.

4.8.2011, iris
Zdroj: ČTK / Iris/Jin Lee (ČTK/AP)

Táhly akcie technologických firem

Investoři se zajímali především o technologické tituly, což je i důvod, který stál za růstem indexu Nasdaq. Ten je velmi blízko hranice 3 000 bodů, kde byl naposledy koncem roku 2000. Například akcie Micron Technology zpevnily o 3,7 procenta v reakci na zprávu, že Intel prodá Micronu podíly ve dvou továrnách na výrobu základních desek a bude od firmy kupovat čipy.

Na devizových trzích se zvyšoval kurz eura, investoři se ale zaměřovali na dnešní nabídku úvěrů, které poskytne Evropská centrální banka. Očekává se, že komerční banky budou od ECB čerpat úvěry až za půl bilionu eur (více než 12 bilionů korun). ECB bude úvěry nabízet v rámci programu LTRO (Long-Term Refinancing Operation), který spustila před Vánocemi. Půjde tak o druhé kolo nabídky a podle části analytiků možná zároveň o poslední. ECB je za masivní infúzi peněz často kritizována.