Bývalý guvernér ČNB Tůma má radit Bruselu s reformou bankovnictví

Praha - Bývalý guvernér České národní banky a někdejší kandidát na pražského primátora za TOP 09 Zdeněk Tůma poskytne Evropské komisi své rady při přípravě zvažované reformy unijního bankovnictví. Přijal nabídku komisaře pro vnitřní trh Michela Barniera - ten si ho vybral do svého týmu ekonomů, který má připravit podklady. O Tůmově novém působení informovaly dnešní Hospodářské noviny (HN) s odvoláním na čtvrteční vydání týdeníku Ekonom.

„Naším úkolem bude podívat se na to, jakým způsobem se dnes vyvíjejí struktury bankovního sektoru, a eventuálně doporučit, co s tím může komise dělat,“ prohlásil Tůma pro HN. Výsledkem může být i to, že expertní tým žádné významnější změny nedoporučí, dodal bývalý guvernér centrální banky.

V tomto týdnu se má na první schůzce ujasnit, co bude mít Tůma v devítičlenném týmu na starosti. Exguvernér je v něm jako jediný zástupce postkomunistických zemí. Hlavní slovo má mít v týmu guvernér finské centrální banky Erkki Liikanen. Mezi další členy patří například šéf nadnárodního leteckého konsorcia EADS Louis Gallois nebo někdejší šéf skupiny Unicredit, Ital Alessandro Profumo. Svá doporučení by měli ekonomové předložit během půl roku. Tým se má scházet jednou za měsíc a v mezidobí budou jeho členové komunikovat na dálku.

Zdeněk Tůma byl v letech 1993 až 1995 poradcem ministra průmyslu a obchodu. Od roku 1995 byl hlavním ekonomem Patria Finance. Od června 1998 pracoval jako výkonný ředitel Evropské banky pro obnovu a rozvoj, v jejímž představenstvu zastupoval Českou republiku, Slovensko, Maďarsko a Chorvatsko. Do ČNB nastoupil počátkem roku 1999, funkci guvernéra banky vykonává od roku 2000. Od 30. června oznámil svou rezignaci, pracovní smlouvu s ČNB měl přitom až do poloviny února 2011.

Rozhovor se Zdeňkem Tůmou (zdroj: ČT24)