Řecko schválilo škrty, Juncker pro ně přesto žádá dozor

Atény - Řecký parlament v noci na dnešek schválil další drastické škrty. Klesnout by měly některé dávky i mzdy zaměstnanců ve veřejném sektoru. Úspory a reformy jsou podmínkou pro to, aby Řecko mohlo přijmout sjednaný druhý záchranný program v předpokládané sumě 130 miliard eur (asi 3,25 bilionu korun) od ostatních zemí eurozóny a Mezinárodního měnového fondu. Šéf ministrů financí eurozóny Jean-Claude Juncker dnes v rozhovoru pro deník Die Welt zároveň navrhl, aby EU jmenovala speciálního komisaře, který by dohlížel na cestu Řecka z krize.

Úspory v řeckém parlamentu hladce prošly. Ruce pro ně zvedlo 202 poslanců, proti úsporám hlasovalo 80. Nová opatření mají státu uspořit 3,2 miliardy eur. Součástí balíku je snižování platů i propouštění ve veřejných podnicích. Důchody a penzijní pojištění se snižují o 12 až 20 procent. Klesnout by měly i různé přídavky a podpora v nezaměstnanosti. Od 1. března se v Řecku také o 22 procent sníží minimální mzda. Lidem do 25 let budou moci podniky platit dokonce o 32 procent méně.

Evangelos Venizelos, řecký ministr financí

„Musíme dovést loď do bezpečného přístavu restrukturalizace dluhu. Vyžaduje to národní jednotu, musíme vyslat zprávu o naší důvěryhodnosti.“

Jenže Řecko v postoji ke škrtům rozhodně jednotné není. Úspory se nezamlouvají odborům. Ty tvrdí, že další škrty nastolí v Řecku pracovní středověk. Na dnešek proto vyhlásily tříhodinovou stávku. Proti škrtům vystupuje i lídr konzervativců Antonis Samara. „Řecko přináší největší oběti, jaké kdy jakákoliv země v mírových časech zažila,“ zdůraznil Samaras. „A bude trpět ještě víc, pokud nebude žádný růst,“ dodal.

Juncker žádá pro Řecko speciálního komisaře

Podle Junckera by mělo mít Řecko vlastního komisaře, který by dohlížel na rekonstrukci zadlužené země. „Velmi bych uvítal evropské komisaře, který by měl za úkol dohlížet na budování struktury řecké ekonomiky,“ prohlásil Juncker s tím, že ovšem nemá na mysli rozpočtového komisaře, tak jak ho už dříve navrhovalo Německo. Návrh Německa pobouřil Řeky, kteří nechtěli přijímat rozkazy z ciziny.

„Nemyslím rozpočtového komisaře, ale rekonstrukčního komisaře, který by koordinoval všechny kompetence Evropské komise týkající se Řecka,“ vysvětlil svůj záměr Juncker. Nový komisař by podle něj měl úzce spolupracovat s komisařem pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehnem.

O cestě Řecka z krize a jeho obnově bude dnes jednat předseda Evropské komise José Manuel Barroso s řeckým premiérem Lukasem Papadimosem. „Hodláme debatovat o tom, jak bychom měli spolupracovat, abychom podpořili řeckou reformu a abychom také mohli maximalizovat dopad evropských fondů,“ uvedl Barroso. Řecko bude bezpochyby také tématem nadcházejícího summitu EU.

Vydáno pod