Rekordní prémie: všichni zaměstnanci Porsche dostanou 190 tisíc

Stuttgart – Inženýr ve vývoji nebo myčka nádobí, všichni dostanou mimořádné odměny. Takto oslavuje rekordně úspěšný rok německá automobilka Porsche, která každému ze zaměstnanců vyplatí prémie v přepočtu 190 tisíc korun (7 600 eur). Firma, jež se má v blízké době spojit s koncernem Volkswagen, loni navýšila tržby téměř o čtvrtinu.

Podle šéfa závodní rady podniku Uwe Hücka si zaměstnanci za své výkony mimořádnou odměnu zaslouží. „Porsche má za sebou skvělý rok a rekordní prodej přece nespadl z nebe, ale bylo ho dosaženo díky tvrdé práci zaměstnanců,“ prohlásil.

Výrobce luxusních automobilů již dříve oznámil, že loni zvýšil prodej o 22 procent na rekordních 118 867 vozů, a to zejména díky vysoké poptávce v Asii. Porsche tak výrazně překonalo svůj cíl, který počítal s nárůstem prodeje na 100 000 vozů. Další nárůst firma očekává i letos, zejména díky nové generaci legendárních „devětsetjedenáctek“.

Automobilka Porsche
Zdroj: Marco Prosch/ISIFA/Getty Images

Generální ředitel Matthias Müller upozornil, že za úspěchem automobilky stojí nadprůměrně vysoké nasazení a flexibilita zaměstnanců. „Jsou motorem tohoto podniku, což oceníme rekordní odměnou,“ chválil pracovníky.

Prémie pro všechny jsou v Porsche tradicí

Asi 7 500 zaměstnanců se z mimořádných prémiích mohlo těšit i v předchozích letech. Například v roce 2009 všichni z Porsche navzdory krizi v automobilovém odvětví dostali 28 tisíc korun (1 100 eur). I tak si ale tehdy pohoršili, po předchozím finančním roce 2006/2007 si totiž díky podílu na „pozitivním výsledku základních podnikových aktivit“ vysloužili odměnu zhruba 100 000 (3 800 eur).

Porsche se mělo loni stát desátou značkou německého automobilového koncernu Volkswagen. Ten už v podniku beztak vlastní podíl 49,9 procenta. Spojení automobilek však bylo odloženo kvůli nevyřešeným právním otázkám a vyšetřování bývalých nejvyšších manažerů Porsche. Německý časopis Der Spiegel minulý měsíc uvedl, že Volkswagen, do kterého už patří mladoboleslavská Škoda, by mohl kompletně převzít Porsche v letošním roce.