Česko má nejdražší volání v Evropě

Praha - Český telekomunikační úřad neplní svou funkci. Na českém trhu je nízká konkurence na trhu mobilních služeb a komunikační trh u nás nefunguje. Mobilní operátoři se v Česku hojí nadstandardními maržemi, které jsou nejvyšší v Evropě. Dnes to na tiskové konferenci uvedl Petr Cibulka, ředitel Informačního institutu.

„Společnost T-Mobile si účtovala pro české zákazníky v roce 2011 marži 46,6 procenta. To je neuvěřitelná marže,“ komentoval Cibulka. „V roce 2010 jsme byli první, s nejvyšší marží 47 procent. Za poslední rok nás předběhlo Chorvatsko o 0,3 procenta,“ dodal. Podobně velkou marži má i Telefónica O2, která podle Cibulky dosahuje neuvěřitelných 43,7 procenta. „Tyto marže jsou dokladem toho, že si operátoři příliš nekonkurují,“ apeluje Cibulka na Český telekomunikační úřad. 

Podle OECD má ve vyspělém světě Česká republika nejdražší mobilní volání.

Petr Cibulka, ředitel Informačního institutu:

„Operátoři i ČTÚ mluví o investicích, ale nenechte se zmást. V Česku je druhý nejnižší poměr investic k zisku v celé Evropě. V roce 2010 to bylo pouhých 11,3 procenta. Tyto nízké investice se projevují například v 3G pokrytí. Česko má v rámci EU nejhorší pokrytí 3G sítí. I Bělorusko je na tom lépe než my.“

Operátoři se samozřejmě snaží vydělat co nejvíce. Regulovat jejich jednání by však měl právě Český telekomunikační úřad. „Zákonnou povinností ČTÚ je ochrana spotřebitele a vytváření podmínek pro řádnou hospodářskou soutěž. Ze strany ČTÚ ale nevidíme proaktivní chování. Předseda ČTÚ Pavel Dvořák vysoké ceny pouze ospravedlňuje a tvrdí, že jsou na průměru EU. Nejsou. Jsou nejvyšší v Evropě. Metodika, kterou použil, je neuvěřitelná,“ řekl Cibulka. 

Tisková konference o nefunkci ČTÚ (zdroj: ČT24)

ČTÚ nevytváří konkurenční prostředí

Dalším kontroverzním tématem jsou obchodní podmínky. Operátoři v Česku je mohou kdykoliv jakkoliv změnit. T-Mobile například kdysi nabízel neomezený tarif. Když zjistil, že to není až tak výhodné, omezil jej na 300 minut. Podobnou situaci jsme mohli vidět i u společnosti Vodafone. Před nedávnem pro změnu společnost O2 snížila datový limit z 500 na 100 MB. Ani v jednom případě ČTÚ nezakročil. „ČTÚ neučinil jediný krok, který by zvýšil konkurenci na tomto oligopolním trhu. To, že nefunguje, není žádnou novinkou. Hodnocení českých regulátorů je druhé nejhorší v Evropě,“ tvrdí Cibulka. 

„Je zapotřebí provést změny, které by se týkaly ČTÚ. Profitovala by celá ekonomika. Situace musí být napravena,“ komentoval situaci ekonom Pavel Kohout, člen vládního NERVu. „Vysoké ceny operátorů brání konkurenceschopnosti lidí. Pro současnou vládu je konkurenceschopnost jedním z nejdůležitějších témat. V situaci, kdy připustíme, aby český spotřebitel platil jedny z nejvyšších cen za telefonování, tak to s konkurenceschopností českých podnikatelů vypadá jako plavání v bazénu s protiproudem,“ popsal situaci Aleš Rádl, místopředseda Hospodářského výboru PS PČR.