Česko chce přilákat zahraniční správce investičních fondů

Praha – Nabídnout správcům investičních fondů podobné prostředí, jaké má Lucembursko, je cíl nového zákona, který nyní připravuje ministerstvo financí. Ten má motivovat správce těchto fondů, aby si jako své sídlo zvolili Českou republiku. Na svých webových stránkách to dnes uvedl týdeník Ekonom.

Podle týdeníku Ekonom nastává vhodná doba pro lákání investičních fondů. Za rok a půl má totiž začít platit nová evropská směrnice nařizující všem hedgeovým fondům, fondům soukromého kapitálu typu private equity i fondům zaměřeným na nemovitosti a infrastrukturu, které spravují peníze investorů z Evropské unie, aby přesídlily do některé z unijních zemí.   

Česko by ale nezískávalo peníze přímo z fondů. Ty by v ČR pouze sídlily a nadále by financovaly svoje projekty kdekoli ve světě. Země by ale vydělávala na tom, že by se právě z Česka dělala veškerá administrace. „Pokud by zde sídlily fondy spravující byť jen desetinu z toho, co má Lucembursko, do českého rozpočtu by ročně přiteklo minimálně 16 miliard korun,“ řekl týdeníku bývalý výkonný ředitel Asociace pro kapitálový trh Martin Hanzlík. 

Pomoci vytvořit z Česka centrum evropských fondů kolektivního investování chce také obecně prospěšná společnost Czech Republic for Finance (CRFF), která sdružuje přední ekonomické odborníky. Patří k ní vedle Hanzlíka například šéf pražské burzy Petr Koblic, bývalý guvernér České národní banky Zdeněk Tůma, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Michal Mejstřík.