Zdražení mýta se do výnosů i v únoru promítlo méně, než stát čekal

Praha – Výběr mýta neroste tolik, jak se čekalo. V únoru stát vybral 694 milionů korun. To je sice o 11 procent víc než loni, pokud by ale únor měl jen 28 dní, byl by růst pouze šestiprocentní. Stát přitom od ledna mýtné zdražil o 25 procent, což slibovalo mnohem vyšší výnos. Méně, než se čekalo, rostl výběr mýtného také v lednu. V porovnání se stejným obdobím loňského roku se na poplatcích vybralo jen o 10 procent více.

„Konec ledna a začátek února byl ve znamení nižších denních výnosů, které lze přičíst zřejmě i rekordním mrazům,“ uvedl pověřený šéf Ředitelství silnic a dálnic René Poruba. Dopravci se navíc na zdražení připravili. Řada z nich přešla k ekologičtějším vozům s normou Euro 5, na které se zdražení nevztahovalo. A nejde jen o pár aut. Na celkově vybraném mýtu se podílejí víc než 40 procenty.

Martin Felix, mluvčí ČESMAD Bohemia

„Dopravci se přizpůsobili sazbám mýta. Takže můžeme říct, že jako ekologická pobídka se sazby osvědčily.“

Ředitelství silnic a dálnic nicméně čeká, že se s příchodem jara karta obrátí a výnosy z mýta porostou výrazněji. „V těchto dnech již výběry rostou, v pracovní dny vybíráme až 32 milionů korun,“ upozornil Poruba. „Dokonce se zdá, že březen bez svátku a s rostoucími denními výběry by mohl být rekordním měsícem za celou historii českého mýta,“ dodal.

Pokud by se prognózy ředitelství nenaplnily, mohlo by to pro stát znamenat problém. Výměnou za zdražení mýtného totiž slíbil množstevní slevy. Poslanci jim už dali zelenou, a pokud je schválí i Senát a podepíše prezident, měl by je stát začít poskytovat od poloviny roku. V případě, že výnosy z mýta nevzrostou, mohlo by se tak státu v krajním případě stát, že to málo, které vybere na dražším mýtném navíc, zase rozdá.

Mýtná povinnost se již více než dva roky vztahuje na všechna nákladní vozidla, jejichž hmotnost přesahuje 3,5 tuny. Kategorie menších vozidel do 12 tun se přitom na vybraném mýtném podílí 11 procenty, podíl těžších kamionů je 88 procent. Zbytek tvoří autobusy. V mýtném systému je aktuálně zaregistrováno přes 598 tisíc vozidel.

Výběr mýta neroste tolik, jak se čekalo (zdroj: ČT24)