Kalousek plánuje domácnostem zvýšit daně za energie

Praha – Zvýšením daní u elektřiny, plynu a částečně i uhlí a topných olejů v příštích dvou letech má do státního rozpočtu přitéct až 6,2 miliardy korun, uvádí dnešní Hospodářské noviny (HN). Jedná se o jeden z návrhů ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), kterými chce pomoci rozpočtu na krizové roky 2013 a 2014. Největší dopad má mít na domácnosti zdražení plynu.

„Vše se ale teprve připravuje, nejedná se o finální čísla,“ zdůraznil mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Naví se podle něj na jednotlivých bodech musí shodnout koalice. To může představovat problém, zdražování se nelíbí především Věcem veřejným.

Až 1,5 milionu domácností by se dotklo zdražení plynu. Zaplatily by tak více o několik stovek ročně. Ministerstvo totiž uvažuje o zrušení výjimky, podle které platí spotřební daň 30,60 koruny na megawatthodinu jen velkoodběratelé, ale domácnosti ne. Pokud bude pravidlo platit i pro ně, rozpočtu by to mělo ročně vynést až 900 milionů.

 Martin Chalupský, mluvčí společnosti RWE 

„Pokud bude daň stejná jako u velkoodběru, zdražení bude v řádu stokorun ročně. Například majitel rodinného domu, který plynem topí a využívá ho i k vaření a ohřevu teplé vody, si ročně připlatí 600 až 700 korun.“

Sjednocení daně pro velkoodběratele i domácnosti žádají teplárny. „Současná situace je absurdní. Vždyť teplárny dodávají teplo právě domácnostem. Oproti lidem, kteří mají vlastní kotel, jsou tak ostatní znevýhodněni,“ uvedl ředitel Teplárenského sdružení Martin Hájek.

Radiátory
Zdroj: Pavol Funtál/ISIFA/SME

Ovšem plynaři jsou proti. „Ta výjimka tam byla proto, aby se topilo ekologicky šetrným plynem. Když plyn příliš zdraží, lidé se začnou odpojovat a začnou opět pálit odpadky a uhlí,“ vysvětlil prezident České plynárenské unie Oldřich Petržilka. V tom případě hrozí i zdražení distribučních služeb, dodal.

Kalousek v pondělí předložil pro úspory v dalších letech několik variant. Ministři se shodli na návrhu zvýšení DPH nebo omezení růstu důchodů společně se zvýšením daní bohatým. Opatření souvisí s tím, že v roce 2013 bude podle ministerstva financí kvůli dodržení schválených schodků rozpočtu nutno ušetřit proti současným návrhům 42,4 miliardy korun a v roce 2014 již 84,4 miliardy. Pro rok 2013 počítá resort se schodkem rozpočtu 100 miliard korun a v roce 2014 se 70miliardovým deficitem.