Seat prozradil nové Toledo, dvojče Škody Rapid

Praha - Automobilka Seat pustila do tisku fotografie téměř sériové podoby nové generace modelu Toledo, který by měl být dvojčetem nové Škody označované jako Rapid. Toledo Concept má být oficiálně představeno příští týden na autosalonu v Ženevě, naopak odhalení Rapidu, který má zapadat velikostí mezi Fabii a Octavii, Škoda podle dřívějších informací odsunula až na pozdější dobu během letošního roku. Nová generace Seatu Toledo se bude vyrábět v závodě Škody Auto v Mladé Boleslavi, uvedl pro ČTK mluvčí Škody Josef Baláž.

Škoda a Seat spolu s Volkswagenem si výrobu téměř stejných modelů vyzkoušely u trojice minivozů Citigo, Mii a Up!, které produkuje bratislavský závod Volkswagenu. Škoda Rapid se má vyrábět v Mladé Boleslavi a podle serveru iDnes.cz by stejný závod mohl produkovat i nové Toledo.

Vzhledově vychází Toledo Concept z konceptu Škody MissionL, který automobilka prezentovala již na podzim ve Frankfurtu. Škoda zároveň na konci minulého roku začala v Indii vyrábět verzi vozu pro tamní trh. Toledo má s délkou 4,48 metru, rozvorem 2,6 metru a zavazadlovým prostorem o objemu 500 litrů téměř stejné rozměry jako MissionL.

„Budoucí sériově vyráběný model, nové Toledo, postavené na jasné identitě značky Seat, vynikajících standardech kvality a výjimečném poměru cena/výkon, napíše zcela novou úspěšnou kapitolu do naší historie. Nové Toledo znamená po rodině modelů Mii a nové Ibize další vlnu v naší modelové ofenzivě a růstové strategii,“ prohlásil prezident Seatu James Muir.

Nový Seat Toledo se bude vyrábět u Škody v Boleslavi

Toledo španělské automobilky má být sesterským modelem k připravované Škodě pod označením Rapid. Podle Baláže jde v případě připravované nové kompaktní limuzíny Škody a Seatu Toledo o dva odlišné modely: „V rámci sdílení kapacit jednotlivých závodů koncernu Volkswagen bude výroba modelu Toledo umístěná v Mladé Boleslavi.“ Škoda začala loni svůj mateřský závod rozšiřovat a připravovat jej na produkci třetího modelu vedle Fabie a Octavie.

Seat vyrábí Toledo, uváděné jako sedan nižší střední třídy, od roku 1991. Od té doby prodal 860 tisíc vozů první a druhé generace.