Radičová: Peníze poslané Řecku situaci nevyřeší

Brusel - Peníze, které poskytují mezinárodní partneři na pomoc zadluženému Řecku, prý situaci nevyřeší. V Bruselu se v noci na dnešek takto vyjádřila slovenská premiéra Iveta Radičová. Podle jejího mínění Řecko získá jen zlomek peněz, většinu obdrží banky, jimž země dluží. Peníze tak prý půjdou hlavně do zemí, které se rozhodly na Řecko přispět.

„Ty peníze jim nepomohly, absolutně jim nepomohly. Všichni to vědí. Ani ty (úvěry), které se nyní poskytují, nepomůžou. Řekněme si to přímo,“ prohlásila o prvním a druhém záchranném balíku Radičová.

„Země se skládají samy na sebe,“ dodala Radičová, která svou funkci opustí po předčasných volbách, které se na Slovensku konají příští týden. Finanční injekce podle ní půjde na sanaci bank, v nichž má Řecko dluhy.

Už v minulosti se eurozóna dohodla na tom, že by Řecko mělo získat od partnerů druhou pomoc ve formě půjček až 130 miliard eur výměnou za nepopulární škrty a reformy. V květnu 2010 pak partneři odsouhlasili první balík ve výši 110 miliard eur.