Realitní trh v USA zůstává v krizi, zabavených domů přibývá

Washington - Třetina Američanů, kteří mají hypotéku, dluží za svůj dům víc, než je jeho aktuální cena. Zatímco tedy ekonomové jásají, že se největší světové hospodářství pomalu vzmáhá, miliony Američanů se dostaly do pasti, kdy nemají na splátky bydlení, ale zároveň ho nemohou ani prodat.

Zabavování domů je teď v USA dobrý byznys. V posledním čtvrtletí loňského roku bylo zabaveno 24 procent z celkového počtu prodaných domů. A odborníci se obávají, že se tohle číslo jen tak nezlepší. I když se ve Spojených státech stále mluví o oživení, je zatím spíš křehké a nezaměstnanost zůstává vysoko.

„Například oblast Michigan - tam se zaměstnanost v automobilkách těžko vrátí na úvodní předkrizovou úroveň, protože mnoho propuštěných bylo zpátky nabráno za výrazně nižších mzdových podmínek, za flexibilnějších podmínek a mnoho lidí bylo taky nahrazeno stroji,“ upozornil analytik Saxo Bank Radim Dohanal.

Do úvěrů se ale podle něj nehrnou ani lidé, kteří by peníze měli, a to i přesto, že ceny nemovitostí zůstávají nízko. „Lidská paměť je někde kolem 4, 5 let, a mnoho lidí se v Americe i v jejím okolí spálilo a na své hypotéce prodělávají. Tohle je významný faktor, který omezuje mnoho Američanů v další úvěrové aktivitě – kupovat si věc na hypotéku,“ dodal.

Barack Obama, prezident Spojených států

„Krize na trhu s bydlením zasáhla srdce toho, co znamená být v Americe členem střední třídy - vlastnit dům.“

Reportáž Jany Erbenové (zdroj: ČT24)

Ceny domů kolem Velkých jezer, na Floridě a v Kalifornii se propadly až o polovinu. Hypotéční krize se ale dotkla celých Spojených států. „Prodeje domů se stabilizovaly na relativně nízké úrovni,“ podotkl analytik ČSOB Jan Čermák. Prezident Barack Obama proto polostátním hypotéčním agenturám Fannie Mae a Freddie Mac poslal po sto miliardách dolarů, aby zadluženým Američanům ulehčily. Jenže ani to hypoteční trh nerozhýbalo. „Tato akce nepřinesla žádný výrazně silnější zájem o hypotéky ani růst cen domů a to je právě nejpalčivější problém Američanů, kteří dluží víc, než je hodnota toho domu,“ uvedl Dohnal.

Se splácením hypoték má stále problém 3,5 milionu Američanů. Obama se proto nevzdává. Tentokrát se ale chystá přispět jen deseti miliardami. Republikáni jsou proti. Nelíbí se jim, že chce peníze získat zdaněním největších bank. Podle analytiků se navíc situace vyřeší, až bude na trhu více pracovních příležitostí.