Londýnští taxikáři jezdí na použitý olej

Londýn - Taxikáři v Londýně čím dál častěji přecházejí na biopaliva. Konkrétně na bionaftu vyráběnou z použitého oleje. Jednak je ekologičtější a také výrazně levnější. Británie totiž patří mezi státy s nejdražšími palivy v Evropě - za litr dieselu se zde v současné době platí v přepočtu skoro 43 korun. Dvacet tisíc londýnských taxikářů tak denně utratí na pumpách v přepočtu 13,5 milionu korun.

Použitý kuchyňský olej se pomalu z odpadu stává vysoce cennou strategickou surovinou. Příležitosti se chopili dva Londýňané - Jason Askey-Wood a Nigel Jewison. Před třemi lety založili firmu Uptown Oil a začali z oleje vyrábět biodiesel.

Auta s tímto zeleným palivem mají až o 80 procent nižší emise oxidu uhličitého, řidiči ho ale většinou tankují z jiného důvodu - vyjde laciněji. Oproti klasickým palivům ušetří v současnosti zhruba 17 pencí na litr, tedy asi 5 korun. „Ušetřím skoro 20 liber na každé nádrži, takže se vyplatí zajet sem,“ říká jeden z londýnských taxikářů.

Právě kvůli úspornosti se šéfové Uptown Oil od začátku zaměřili s nabídkou právě na taxislužby. Při stále rostoucích cenách je nebylo těžké přesvědčit a dnes u nich tankuje už více než tisíc taxíkářů, což představuje dvacetinu celého města.

Zakládající partner Uptown Oil Jason Askey-Wood
Zdroj: ČT24

„Nejdřív jsem tomu moc nevěřil, bál jsem se, aby mi to nepoškodilo motor, ale nebyl problém. Tyhle motory jsou navrhované i pro rostlinná paliva,“ potvrzuje jeden z taxikářů. Nakonec se shodují, že kdyby byl takový stojan na každé čerpací stanici, taxikáři by tankovali jen u nich.

Zelenou energii nevyužívají jen auta, ale také budovy. Například londýnská centrála firmy Pricewaterhouse Coopers. Její součástí jsou i dva generátory na biopalivo, které pokryjí 25 procent její spotřeby.