Firmy v Česku si staví soukromé benzinky

Praha - Stále více firem v Česku si v období stoupajících cen pohonných hmot zřizuje vlastní čerpací stanici. Postavit si vlastní benzinku se čím dál více vyplácí i malým podnikům. Důvod je ryze ekonomický, ušetří totiž na maržích, které si prodejci účtují. Firma tak na každém litru nafty nebo benzinu zaplatí o 2-3 koruny méně.

Vlastní čerpací stanice je čím dál více častější jev. Firmy se totiž snaží postavením vlastní benzinky ušetřit na nákladech. Pokud totiž firma čerpací stanici vlastní, vypadne z celkové ceny pohonné hmoty poslední položka - marže prodejce. Firma zároveň nemusí platit ani obsluhu, protože většina podnikových pump je automatických. 

Firmy si můžou vlastní čerpací stanici pořídit už za sedmdesát tisíc korun. Ty větší a složitější, jež jsou napojené na počítačové systémy, přijdou zhruba na milion korun. Co se velikostí týče, pak ty nejlevnější zaberou jen pár metrů.

Jednu takovou si pořídila i plzeňská stavební firma Robstav. „Pořízením čerpací stanice de facto ušetříme řádově desetitisíce ročně,“ konstatuje vedoucí dopravy Robstav Pavel Počátecký. Pro spuštění čerpací stanice je ale potřeba celá řada povolení, kromě stavebního také třeba od vodohospodářů nebo od hasičů. 

Vlastní čerpací stanice využívají i státní podniky. Jenom hasiči ušetří podle svých propočtů ročně až 9 milionů korun. Neveřejných a poloveřejných čerpacích stanic jsou v Česku podle ministerstva průmyslu a obchodu skoro tři tisíce. Podle odhadu výrobců by jich ale ve skutečnosti mohlo být až dvakrát tolik.

Reportáž Vandy Kašové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod