Rozpočtový pakt má v Irsku před referendem přesvědčivou podporu

Dublin - Irové by nyní v referendu jasně schválili evropský pakt, který zavádí přísnější rozpočtovou disciplínu. Vyplývá to ze dvou průzkumů, které dnes zveřejnily irské listy a které byly provedeny poté, co irský premiér Enda Kenny v úterý vyhlásil referendum o dohodě.

Pakt se týká 25 zemí Evropské unie. Británie a Česká republika se k němu nepřipojily. Irsko je jedinou zemí ze 17 států eurozóny, která o dohodě vyhlásila referendum. Datum dosud nebylo stanoveno.

Průzkum listu Sunday Independent ukázal, že pro pakt by hlasovalo 37 procent dotázaných, 26 procent by bylo proti a ostatní si nebyli jisti. Průzkum nedělníku The Sunday Business Post ukázal, že by pro hlasovalo 44 procent Irů, tedy o čtyři více než před měsícem. Proti by bylo 29 procent, tedy o sedm procent méně než v únoru. Celkem 26 procent respondentů neví.

Irsko už párkrát s referendem narazilo

Irsko, které musí podle ústavy vypisovat referendum při přesunu pravomocí do Bruselu, již dvakrát v uplynulém desetiletí lidové hlasování opakovalo. Irové nejprve v roce 2001 zamítli smlouvu z Nice a o rok později ji na druhý pokus přijali. Sejná situace se opakovala kolem Lisabonské smlouvy o reformě institucí EU v letech 2008 a 2009.

Irsko však bylo tradičně proevropskou zemí a nezdar těchto referend byl přičítán liknavosti vlády v kampaních před hlasováním. Nyní však podpora unii ochladla i v Irsku po třech letech rozpočtových škrtů a ekonomického propadu po zhroucení irského bankovního sektoru před třemi lety, který musel Dublin zachraňovat se zahraniční pomocí.

Pakt musí schválit alespoň 12 zemí

Nicméně rozpočtový pakt vstoupí v platnost, jakmile ho ratifikuje 12 zemí, a tak irský souhlas není tak klíčový jako v případě smluv EU, které musí schválit všechny členské země. Irská ministryně pro evropské záležitosti Lucinda Creightonová tak v lednu varovala, že v případě odmítnutí paktu by bylo pro Irsko obtížné setrvat v eurozóně. Odmítnutí by také bránilo Irsku čerpat z trvalého záchranného fondu eurozóny.

Co fiskální pakt zavádí?

Návrh paktu počítá s tím, že by státy do svého právního řádu, nejlépe přímo do ústavy, měly zakotvit pravidlo, že by jejich strukturální rozpočet měl být v podstatě vyrovnaný nebo v přebytku. Povolený bude u strukturálního rozpočtu deficit do výše 0,5 HDP dané země. Na to, zda země „zlaté“ pravidlo ukotvily v domácím právu, či ne, bude dohlížet Soudní dvůr EU. Provinilé zemi by mohl udělit pokutu do výše 0,1 procenta HDP.