FBI má silnou zbraň proti finančním podvodům - Gordona Gekka

Washington – Chamtivost je dobrá, toto heslo nejslavnějšího žraloka z Wall Streetu Gordona Gekka v podání Michaela Douglase obletělo celý svět. Americký úřad pro vyšetřování (FBI) teď Gordna Gekka využil pro svůj spot, avšak tentokrát Gekko otočil. FBI ústy Michaela Douglese ve spotu totiž nabádá Američany, aby spolupracovali s úřady a nečestné praktiky čestně hlásili.

Představitel filmové role Gordona Grekka ze slavného filmu Wall Street Michael Douglas kývl na nabídku americké vlády, aby propagoval boj proti burzovním podvodům. Finanční podvody sice můžou ve srovnání s násilnými zločiny působit poněkud studeně, avšak právě v tomto odvětví se hraje o ty největší peníze. 

Řádným příkladem za všechny je kauza kolem bývalého makléře banky Société Générale Jérôma Kerviela. Ten byl odsouzen za zpronevěru téměř pěti miliard eur (zhruba 120 miliard korun) při nepovolených obchodech s cennými papíry. Tím stisknutím klávesy na počítači můžete způsobit víc škody, než když se vyloupí banka, popisuje advokát a expert na obchodní právo Kamil Blažek.

Svou velkou kauzu má i Česko

Specifickou podmnožinou finančních podvodů je insider-trading. Podle investičního bankéře Ondřeje Jonáše se jedná o zneužití postavení, kdy má zaměstnanec některé informace dříve než veřejnost. V Česku se okolo insider-tradingu tu a tam také něco objeví. Nejznámější kauzou je pravděpodobně případ obchodního ředitele ČEZu Alana Svobody.

Na jaře roku 2005 měl Alan Svoboda dvakrát nakoupit akcie ČEZu, a to vždy těsně předtím, než firma zveřejnila výsledky svého hospodaření. Akcie prodal později se ziskem přes 1,5 milionu. Jeho případ se dostal až k soudu, ale nakonec mu nebylo nic prokázáno.

Gordon Gekko v podání Michaela Douglase je ukázkou typu finančních dravců, kteří se v USA vyrojili v souvislosti s prosperitou Wall Streetu v 80. letech. Ve své době měl film mimořádný úspěch a postava hlavního zloducha si paradoxně získala velké sympatie. Všichni chtěli být Gekkem. „Ten film je o tom, že ten člověk je zločinec, ale Američani to brali tak, že chtějí být tím člověkem,“ popisuje americký novinář Erik Best.

Gekko měl úspěch nejenom v Americe. Při promítání filmu v tehdejším Sovětském svazu moskevské kino bouřlivě skandovalo a aplaudovalo, když Gordon Gekko pronáší svůj zásadní monolog:

„Chamtivost, pro neexistenci výstižnějšího slova, je dobrá. Chamtivost je správná. Chamtivost funguje. Chamtivost objasňuje, proniká a zachycuje esenci evolučního ducha. Chamtivost, ve všech svých formách - chamtivost po životě, penězích, lásce, vědomostech, nás provázela vzestupem lidstva a je to chamtivost, zapamatujte si má slova, která nezachrání pouze papírny Teldar, ale i tu nefungující korporaci jménem USA.“

Gordon Gekko není jen mýtickou filmovou postavou

To, že postava dravého finančníka Gordona Gekka není mýtus, potvrzuje autobiografický román CityBoy, ve kterém jeho autor Geraint Anderson popisuje život makléřů v londýnské finanční čtvrti City. „Je to docela podobné, realita bankovnictví a to, co vidíte ve Wall Street - nelítostný a chamtivý souboj, kde se každý snaží vydělat tolik peněz, kolik je vůbec možné. Je to sice obraz osmdesátých let, ale je to stejné jako to, co jsem viděl já ve své kariéře za poslední dekádu,“ popisuje Anderson.

Podle Jonáše tyto praktiky kazí pověst společností, ale hlavně to způsobuje, že investoři se stáhnou a začnou kupovat takové komodity jako například zlato nebo disproporčně nakupují reality, což pak může vést k bublinám a velice špatným dopadům pro celou společnost.

Gekko for FBI (zdroj: ČT24)
Vydáno pod