Kellnerova ruská banka loni vydělala 7 miliard

Moskva - Ruská banka Home Credit & Finance Bank (HCFB), patřící skupině PPF finančníka Petra Kellnera, loni zvýšila čistý zisk o 14 procent na rekordních 10,754 miliardy rublů (asi 6,9 miliardy korun). Dnes to oznámila banka, která v Rusku patří k hlavním hráčům na trhu spotřebitelských úvěrů.

Růst zisku ovšem zpomalil. V roce 2010 dokázala banka meziročně čistý zisk téměř zdvojnásobit, o rok dříve vydělala 5,2 miliardy rublů (tehdy skoro 3,3 miliardy korun), v roce 2008 pak 3,66 miliardy rublů (asi 2,2 miliardy korun podle tehdejšího kurzu). Hnacím motorem loňského růstu se podle šéfa banky Ivana Svítka staly úvěry v hotovosti, jejichž podíl v úvěrovém portfoliu dosáhl 46 procent a přesáhl 55 miliard rublů.  

Celkem se počet klientů banky zvýšil na více než 22 milionů Rusů, z nichž 3,6 milionu je aktivních. Síť banky se rozrostla na 1 273 poboček různých formátů, své úvěry nabízí také ve více než 58 000 prodejnách. V rozšiřování sítě míní banka pokračovat i nadále. Podle analytiků je HCFB jedničkou na trhu spotřebitelských úvěrů s téměř čtvrtinovým podílem, v úvěrech v hotovosti zaujímá sedmou příčku s podílem 2,1 procenta trhu a stejnou pozici má i na trhu kreditních karet, kde podíl banky činí 3,7 procenta.

Banka během loňského roku půjčila zhruba 113 miliard rublů, asi o 50 procent více než v předchozím roce. Vlastní zdroje diverzifikovala téměř ztrojnásobením vkladů od spořitelů na více než 70 miliard rublů, představujících 56 procent závazků banky. Rentabilnost aktiv převýšila devět procent a koeficient kapitálové přiměřenosti ke konci roku představoval více než 20 procent.

Vydáno pod