Čínská ekonomika slábne

Peking - Růst čínské ekonomiky zpomaluje. Letos má země dosáhnout výkonu zhruba 7,5 procenta hrubého domácího produktu, nejméně za posledních 8 let. Stojí za tím nižší poptávka po čínském zboží v zahraničí a boj Pekingu s inflací. Ta by se měla letos pohybovat kolem čtyř procent. Vláda už proto chystá celou řadu opatření.

Ve Velké síni lidu v Pekingu se sešly tři tisíce delegátů a celá vláda, která se snaží udržet čínskou ekonomiku na co nejvyšší úrovni růstu. Premiér už slíbil vyšší podporu zaměstnanosti i sociálního zabezpečení, aby Čína zůstala konkurenceschopná. Klíčem k tomu má být zvýšení domácí spotřeby. „V plánu je nárůst domácí spotřeby asi o čtyři procenta. V úvahu jsme přitom vzali inflaci, rostoucí náklady výrobních faktorů i schopnost lidí vstřebat dopad zvyšování cen,“ uvedl čínský premiér Wen Ťia-pao. 

Výdaje čínského rozpočtu letos dosáhnou 12,5 bilionu juanů, tedy asi 37 bilionů korun s 1,5procentním deficitem. V roce 2010 rostla čínská ekonomika o 10,5 procenta, loni o 9 procent. Země přitom vlastní skoro pětinu amerických dluhopisů. „Snažíme se dosáhnout trvalého a robustního ekonomického rozvoje, udržovat cenovou stabilitu, chránit se před finančními riziky kontrolou půjček a finančních toků a prosazovat opatrnou a pružnou hospodářskou politiku,“ řekl premiér. 

Na venkově, kde žije asi polovina Číňanů, má vláda v plánu zvýšit dotace, více podporovat chce rovněž vzdělávání. Přes veškerá opatření i snahu ušetřit Čína zvedne výdaje na policii a armádu, konkrétně o 11,5 procenta. Jedná se o investici asi 110 miliard dolarů, což je nejvíce v historii země.

Reportáž Františka Kramarze (zdroj: ČT24)