V radě ČTÚ budou změny, ministerstvo chce snížit ceny volání

Praha - Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba navrhl do rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) redaktora Hospodářských novin působícího v oblasti informačních technologií Ondřeje Malého (32). Malý by měl zlepšit komunikaci ČTÚ a přispět k lepšímu fungování regulátora. Nominaci musí ještě schválit vláda. ČTÚ je kritizován za to, že dopustil situaci, kdy je v Česku v průměru nejdražší volání ve vyspělém světě.

„Považuji za nepřijatelné, aby čeští občané platili nejvíce v celé Evropské unii. Situaci mohu ovlivnit personálním obsazením ČTÚ. Chci navrhout člověka, který problematice rozumí a může vnést do úřadu nový vítr. Jeho nominace nevzniká na základě žádné stranické příslušnosti,“ komentoval ministr nominaci Ondřeje Malého do ČTÚ, který by měl práci úřadu výrazně zlepšit zejména v oblasti komunikace s veřejností. 

Jmenování scházejícího člena pětičlenné rady je v tuto chvíli nejvhodnější prostředek, kterým může ministerstvo průmyslu a obchodu podle Kuby situaci na českém telekomunikačním trhu řešit. Případné odvolání šéfa ČTÚ Pavla Dvořáka není v současné chvíli aktuální. 

Martin Kuba, ministr průmyslu a obchodu:

„Není úplně optimální, když věkový průměr rady je téměř 65 let. Tato oblast potřebuje i lidi mladší, kteří technologie vnímají a jsou schopni prosazovat nové trendy. Nemyslím si, že je dobře, když členové rady ČTÚ odcházejí přímo do důchodu. Telekomunikace jsou bezesporu dynamická oblast, kam patří mladí lidé.“

Člena ČTÚ ještě musí jmenovat vláda. „Mým cílem je, aby byla práce úřadu kvalitní a aby se stal z ČTÚ nejlepší regulátor v unii, který bude trhu poskytovat jasné a průkazné informace,“ komentoval svou nominaci Malý. 

Malý: ČTÚ neposkytuje dostatečné informace

Zanedlouho se bude konat aukce kmitočtů. Jejich správné nastavení určí, jak bude v budoucnu český trh telekomunikačních služeb fungovat. Zde může ČTÚ udělat řadu pozitivních věcí. „Problém vidím například v tom, že ČTÚ dosud nevydal žádné bližší informace o chystané aukci kmitočtů. Například britský regulátor vydal již mnoho dokumentů, kde dává jasně najevo, co chce, jaké jsou jeho cíle a jak má trh v Británii vypadat, ačkoliv bude draží později než Česko,“ komentoval situaci Malý.

Malý chce posílit zejména ochranu českého spotřebitele. „Pokud aktivně nevyjednáváte, máte nejdražší ceny. Operátoři mají v současnosti skryté cenníky pro ty, kteří si o ně řeknou. To není v 21. století úplně správné,“ řekl Malý.

Na začátku března zveřejnil informační institut studii o selhání ČTÚ. Český telekomunikační trh nabízí zejména pro rodiny, domácnosti a malé firmy výrazně dražší ceny než ve zbytku Evropy. „Činnost ČTÚ mne neuspokojuje a zaslouží si kritiku, která ovšem musí vést ke zlepšení stavu a fakticky vést k uvolnění trhu a snížení cen služeb pro občany ČR,“ řekl ministr Kuba.