Lesy ČR vypsaly tendr na lesní práce, holding LESS hlásí ztrátu 150 milionů

Hradec Králové - Státní podnik Lesy ČR (LČR) vyhlásil nový tendr na pěstební a těžební práce za 1,7 miliardy korun. Výběrové řízení bylo vyhlášeno na letošní a další roky pro 23 smluvních územních jednotek, kde LČR zrušily část loňského miliardového tendru, protože firmy s nejlepší podanou nabídkou nakonec odmítly podepsat smlouvu. Kvůli zpožděnému tendru hlásí český lídr ve dřevozpracujícím průmyslu, holding LESS ztrátu 150 milionů korun, poprvé tak skončil v červených číslech. Dnes o tom informoval server deníku E15.

Firmy mohou podat nabídky do 16. dubna, kdy komise otevře obálky. Rozhodujícím kritériem je nejnižší cena. Smlouvy začnou platit 1. července.

Největší jednotky v tendru

  • Bruntál, předpokládaná cena zakázky 171 milionů korun
  • Bystřice pod Hostýnem, zakázka ve výši 162 milionů
  • Rumburk, zakázka za 133 milionů korun

V jednotkách, kde byl tendr zrušen, se dřevo dlouho netěžilo a LČR se tam do podepsání smluv snaží zajistit práce přes takzvané zjednodušené řízení bez uveřejnění, tedy oslovením konkrétních zájemců.

Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství při Agrární komoře se smlouva nelíbí

„Nám se v něm nelíbily dvě podmínky: indexace cen prací i dřeva, ale zřejmě nebyly akceptovány. Smlouvy s LČR jsou naprosto nevyvážené, stručně řečeno 90 procent práv mají Lesy ČR a jen deset procent smluvní partner,“ tvrdí výkonný sekretář sdružení Václav Šebek.

LESS & FOREST za loňský rok poprvé v minusu, vinu prý nese i ÚOHS

Společnost LESS & FOREST původně uspěla na 88 jednotkách, ale podepsala jen 29 zakázek, což je podle zástupce ředitele holdingu LESS Petra Humla optimální objem z pohledu kapacity firmy.

„Tato optimalizace objemu prací nebyla ale pro naši firmu zadarmo. LČR v našem případě ve 100 procentech případů využily své možnosti uplatnit záruky za nabídku v případě, když LESS & FOREST smlouvu nepodepsal. Náklady spojené s tímto procesem tak dosáhly 60 milionů Kč,“ vyčíslil Huml.

Ztráty vzniklé skupině LESS je možné odhadnout na 150 milionů korun. Zpoždění ale podle něj nebylo způsobeno jen Lesy ČR. Roli sehrála i kontrola Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), která proces na dva měsíce zastavila.

Škody prý vznikly i dřevozpracovatelům: nedostatek dřeva a vysoká cena

Škody podle zástupce ředitele vznikly i dřevozpracovatelům, protože na přelomu roku na trhu nebyl dostatek dřeva nebo jeho cena byla neúměrně vysoká. Lesy ČR zabezpečují 50 procent dodávek dřeva a tento výpadek není možné nahradit dovozy či předzásobením.

Firmy skupiny LESS se zabývají především obhospodařováním lesů, obchodem se dřevem, dřevařskou a pilařskou výrobou, dopravou dřeva a službami v této oblasti. Předloni holding dosáhl obratu téměř 5,7 miliardy korun. Loňský konsolidovaný obrat skupiny by měl dosáhnout osmi miliard korun.

LČR prý na trh dodaly více dřeva než minulý rok

Obří tendr podnik vyhlásil loni v dubnu. Předpokládal, že smlouvy začne uzavírat v listopadu. Smlouvy ale LČR začaly podepisovat až v období vánoc. Dřevozpracovatelé zpoždění kritizovali, podle nich zapříčinilo nedostatek dřeva na trhu, tím i jeho vysokou cenu a také krach či potíže desítek pil a dalších provozů. LČR kritiku odmítly, na trh prý daly začátkem letošního roku více dřeva než ve stejném období loni.