Ministerstvo zdravotnictví varuje před nebezpečnými laky na nehty

Praha - Ministerstvo zdravotnictví dnes vydalo varování před dvěma druhy laků na nehty. Oba obsahují zakázané látky, které by mohly poškodit zdraví uživatelů. Rizikem je prostupování látek do organismu.

Lak Nail Polish CR

  • Oranžový lak značky Nail Polish CR, Super & Ultra Brilliant Nail Polish, Color 89. NO: 2906.
  • „Obsahuje látku Bis (2-ethylhexylftalát), která je pro využití v kosmetických výrobcích zakázána. Při kontaktu s kůží může prostupovat do organismu, kde představuje riziko pro reprodukci, může také poškodit zdraví citlivých lidí,“ uvádí hlavní hygienik ČR Michael Vít.

Lak se prodává ve skleněné průhledné lahvičce o objemu 18 mililitrů se stříbrným plastovým uzávěrem. Jako výrobce je uveden Dongyang East Cosmetics CO. LTD., jako prodejce Trung Hoang Van ze Znojma, IČ: 69078360.

  • Lak na nehty Nail Polish zdroj: ČT24
  • Lak na nehty Lucci zdroj: ČT24

Lak Lucci cosmetics

  • Lucci cosmetics, bez acetonu, se zpevňovačem, color 33.
  • Červený lak na nehty obsahuje zakázaný dibutylftalát. Také tato látka může prostupovat přes pokožku do organismu a ohrožuje reprodukci a zdraví citlivých lidí.

Červený lak je ve skleněné průhledné lahvičce o objemu 12 mililitrů se stříbrným plastovým uzávěrem. Distributorem je Willsatr group, s.r.o., z Prahy 4, IČ: 29006724, prodejcem Ha Luong Thanh z Děčína, IČ: 62229877. Tento lak se prodává například v Minimarketu v ulici Československých partyzánů v Chrudimi.