Wilders chce referendem prosadit odchod Nizozemska z eurozóny

Haag - Šéf nizozemské parlamentní krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV) Geert Wilders dnes vyzval k referendu, ve kterém by Nizozemci mohli zavrhnout euro a vrátit se k původní měně guldenům. Společná evropská měna totiž podle něj brzdí hospodářský růst a snižuje spotřebu obyvatelstva.

Wilders dnes sice připustil, že euro má některé výhody, především snížení nákladů spojených s kurzy a zvýšení dovozů a vývozů, ale je přesvědčen, že nevýhody převažují. Zároveň odmítl obavy z nákladů na odchod z eurozóny, které se odhadují na 51 miliard eur, s tím, že by se kompenzovaly nezaplacením peněz, které by Nizozemsko nejspíš muselo vydat na záchranu či pomoc Řecka, Itálie, Portugalska a Španělska.

Většina nizozemských voličů je podle dosavadních průzkumů k zachování eura, ale hodně jich vstupu do eurozóny začalo litovat. Nadšení opadlo poté, co ekonomika v poslední době zpomalila tempo a země se nyní ocitla v recesi a přijímá bolestivá úsporná opatření. Wilders přitom vyzval k zavrhnutí eura krátce poté, co s premiérem Markem Ruttem začal jednat právě o krocích, které by měla země přijmout ke snížení státního deficitu.

Geert Wilders je známý jako nacionalista a kritik islámu a přistěhovalectví, ale také jako euroskeptik. Jeho strana PVV má velký vliv na vládu. Není členem menšinového kabinetu premiéra Marka Rutteho, ale svými 24 poslaneckými křesly mu zajišťuje většinu v dolní komoře parlamentu.

Škrty? Jen za naši politiku přistěhovalectví, říká Wilders

Zároveň také potvrdil, že se staví proti většině dalších škrtů. „Nejsem tady moc rád. Pokud budeme jednat jen o financích, bude těžké se dohodnout,“ řekl šéf krajní pravice po první schůzce. Poznamenal, že na některá úsporná opatření přistoupí jen tehdy, pokud mu vláda ustoupí v některých otázkách, především u přistěhovalectví.

PVV v únoru vyvolala v EU napětí, když vyzvala Nizozemce, aby oznamovali „nepravosti“, jichž se dopustí lidé ze střední a východní Evropy. „Ztratili jste vaše zaměstnání kvůli nějakému Polákovi, Bulharovi, Rumunovi či jinému státnímu příslušníkovi ze zemí střední a východní Evropy? Vyslechneme vás,“ uvedla strana. Slíbila také, že stížnosti předá vládě k projednání. Premiér se ovšem od výzvy distancoval.