Českému stavebnictví se stále nedaří vymanit se z krize

Praha – Kvůli snižování státních investic, slabé poptávce soukromého sektoru a odchodu menších a středních podniků z trhu se české stavebnictví nachází na sestupu. Prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš to řekl na Fóru českého stavebnictví. Zde se projednával i přesun evropských peněz ze vzdělávání do projektů na výstavbu infrastruktury. Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby by tuzemští ministři měli případný přesun peněz projednat s úředníky Evropské komise během příštích čtrnácti dnů.

Přesun těchto peněz by měl být podle generálního ředitele stavební společnosti Eurovia CS Martina Borovky rozumný. Česko by ale podobnou výjimku v rozdělování peněz z evropských fondů, jako má Řecko, mohlo získat jen těžko. „Schválení tohoto přesunu ale bude velice obtížné, protože nejsme Řecko,“ reagoval ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. 

České stavebnictví, které se v současnosti utápí v krizi, nemá ani pro nejbližší měsíce příliš optimistické vyhlídky. Podle předsedy vlády Petra Nečase je nutné počítat s tím, že v unijním rozpočtovém období 2014 až 2020 bude Evropská unie rozdělovat prostřednictvím strukturálních fondů méně peněz než nyní. To omezí i státní investice.  

Tuzemskému stavebnictví chce pomoci i resort dopravy

Také ministr dopravy Pavel Dobeš chce pomoci českému stavebnictví. Letošní investice do dopravní infrastruktury budou totiž proti rozpočtovému výhledu z roku 2010 nižší asi o 35 procent. Podobné to bylo i v roce 2011. „Chceme na poradě ekonomických ministrů otevřít téma staveb za 29 miliard korun, na které stát uzavřel smlouvy v minulých letech a které můžeme začít hned stavět,“ upřesnil. Tyto stavby by se podle ministra měly postupně splácet z národních zdrojů. Stavební společnosti tuto možnost vítají. „Tuzemský finanční sektor je stabilní a má dost prostředků na to, aby mohl vložit peníze do takovéhoto druhu výstavby,“ poznamenal ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády Petr Zahradník. 

České stavebnictví se potýká s dlouhodobým propadem a nedostatkem zakázek. Výkon odvětví v roce 2011 podle Českého statistického úřadu klesl o 3,1 procenta. Průměrný počet zaměstnanců ve stavebních podnicích s 50 a více zaměstnanci se loni meziročně snížil o 5,9 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 1,5 procenta na 29 206 korun.