Přibývá uživatelů antidepresiv, firmy ale na nových nepracují

Praha – Dlouhodobý trend nárůstu uživatelů anitdepresiv v ČR nepolevuje. Psychiatři s důrazem dodávají, že jen čtvrtina pacientů prochází správnou léčbou. Nové medikamenty se kvůli nedostatku peněz v oboru nevyvíjí, lékaři proto musí na nejrůznější choroby ordinovat stále tytéž prášky.

Každým rokem přibývá zhruba 8 procent pacientů, pro které je důležitá péče psychiatrů a psychofarmaka. Mohli projít problémy v osobním nebo profesním životě, či jiným stresovým obdobím, případně úplným kolapsem. „V České republice se spotřebuje léčiv v oblasti psychofarmakologické léčby za částku 3 až 3,5 miliardy korun,“ odhaduje psychiatr z 1. lékařské fakulty UK a vinohradské nemocnice Martin Anders.

Ekonomická krize navíc přivodila v užívání antidepresiv relativně paradoxní rozkol – na jedné straně přišla do ordinací řada nových pacientů, na straně druhé farmaceutické firmy zastavily vývoj nových preparátů. „Zhruba 10 let zpátky se na poli antidepresiv objevovalo každým rokem jedno nové, teď se ale dlouhou dobu neobjevilo vůbec nic,“ konstatuje psychiatr.

Otec poválečné psychofarmakologie Oldřich Vinař:

„Nových nemocí přibývá a nejsou na ně léky.“

Psychofarmakům se přisuzuje velká zásluha v zásadním obratu užívaných metod léčby hlubokých depresí nebo schizofrenie. Duševní poruchy, na které se dnes předepisují prášky, ještě před 20 lety lékaři řešili elektrickými šoky. Ty se v současnosti používají už jen ve výjimečných případech na třech místech ČR a za přísného dohledu anesteziologů i školených lékařů.

Reportáž Barbory Kladivové (zdroj: ČT24)