MissionL bude představen v několika kabátech

Ženeva - Škoda Auto se chystá model vycházející z konceptu MissionL vyrábět ve více karosářských variantách. Na ženevském autosalonu to prohlásil člen představenstva zodpovědný za technický vývoj Eckhard Scholz. Vůz, známý jako Rapid, by automobilka ráda představila ještě v tomto roce. O označení modelu se však vedou diskuze, ve hře je i název Popular. Označení Rapid vyvolává v mnohých vzpomínku na sportovní automobil z roku 1984, jehož výroba skončila v roce 1990. Skutečnou podobu nového modelu lze pozorovat na novém Seatu Toledo, který je dvojčetem budoucího vozu z továrny Škody Auto.

Nejdřív dojde na limuzínu

„Je tu velký prostor pro vůz, který by se vyznačoval svou emocionálností a zároveň byl za přijatelnou cenu,“ uvedl Scholz. Nejčastěji se tak mezi odborníky hovoří o dvoudveřovém kupé, které Škoda dosud nemá.

Kompaktní limuzína velikosti mezi Fabií a Octavií má mít nižší cenu než Octavia. Ta by se mohla ve své třetí generaci ještě zvětšit a dostat pestřejší elektronickou výbavu vycházející z nové koncernové stavebnicové platformy, kterou použila například automobilka Audi v nové verzi modelu A3.

Jaké ponese model jméno, je ve hvězdách

„Můj tip je, že když to nebude Rapid, tak to bude Popular. Osobně bych si vsadil právě na popular, protože mi tak nějak koresponduje s dalším slavným a dnes žijícím jménem té doby, Škodou Superb, která se už vyrábí ve druhé novodobé generaci. Škoda také potřebuje odlišit evropský model od toho, který vyrábí pod názvem Rapid v Indii,“ říká Petr Jansa, motoristický novinář a redaktor Motožurnálu.

MissionL bude sjíždět z mladoboleslavské linky spolu se Seatem Toledo

Sériová podoba MissionL se má vyrábět v Mladé Boleslavi spolu se Seatem Toledo, jehož předprodukční verze byla ukázána v Ženevě. Výroba nových modelů má po rozběhu zvládnout 150 000 aut ročně. Rapid se již vyrábí v Indii, počítá se i s jeho produkcí v Číně a Rusku.

Reportáž Jana Černého (zdroj: ČT24)

Jak běžel Rapidu čas

  • Škoda Garde, vyráběna 1981 - 1984, předchůdce Škody Rapid
  • Škoda Rapid, vyráběna 1984 - 1986
  • Škoda Rapid 130, vyráběna 1984 - 1988
  • Škoda Rapid 135, vyráběna 1987 - 1990
  • Škoda Rapid 136, vyráběna 1987 - 1990
  • Škoda Rapid nové generace

Více informací o modelu:

http://www.skoda-auto.cz/CZE/model/olders/models/Pages/Garde.aspx