Kalousek chce zrušit zelenou naftu pro zemědělce

Praha - Konec zelené nafty je na obzoru. I zemědělci tak pocítí škrty, které na příští rok chystá ministr financí. Miroslav Kalousek chce totiž zrušit nižší spotřební daň, kterou farmáři z paliva odvádějí. Státní pokladna by tím získala přes půl druhé miliardy korun. Plán ovšem narazil u Agrární komory i opozice.

Zemědělci v současnosti dostávají zpátky 60 procent spotřební daně z nafty, kterou projezdí při svém podnikání. Na každém litru nafty tak oproti běžným řidičům ušetří téměř sedm korun. To se však nelíbí ministru financí, který zvýhodnění pro zemědělce označuje za nespravedlivou daňovou výjimku, kterou si agrárníci před lety vymohli. „Je nesystémová a z hlediska správy daně administrativně náročná. Je to prostor k daňovým únikům,“ vypočítává nevýhody výjimky Kalousek. 

Čeští zemědělci ročně spotřebují 240 milionů litrů zvýhodněné nafty. Stát jim ročně odpustí daně za víc než jeden a půl miliardy korun. Se zrušením zelené nafty proto zásadně nesouhlasí Agrární komora, proti je i opozice.  

Čeští zemědělci budou znevýhodněni proti evropským kolegům

„Znamenalo by to další znevýhodnění oproti našim kolegům, chcete-li soupeřům, ze staré Evropské unie, kteří tu zelenou naftu mají,“ oponuje Jan Veleba, prezident Agrární komory. „Vláda má plná ústa posilování konkurenceschopnosti a takovéto opatření by znamenalo právě opačný postup,“ říká Michal Hašek (ČSSD), stínový ministr zemědělství a 1. místopředseda strany. „My to nemáme na přepych, my to máme na výrobu potravin. Na nic jiného,“ komentoval rozhodnutí ministerstva například soukromý zemědělec Pavel Novák.

O zrušení výhodné nafty pro zemědělce budou ekonomičtí ministři jednat už ve středu. Na rozdíl od zmrazení důchodů nebo sjednocení DPH má tento Kalouskův návrh velkou šanci projít.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)
Vydáno pod