Portugalsko se chce příští rok vrátit na finanční trhy

Lisabon – Portugalsko se má už příští rok vrátit na finanční trhy se svými dluhopisy. Plánuje to Mezinárodní měnový fond, který společně s Evropskou unií zemi vloni slíbil pomoc 78 miliard eur. Země už rok snižuje rozpočtové výdaje a reformuje ekonomiku. Platí za to rekordně vysokou nezaměstnaností a propadajícím se hospodářstvím.

Platit investorům za desetileté půjčky víc než 14 procent je pro Portugalsko neúnosné. Země proto požádala o mezinárodní pomoc, která ji stojí jen čtyři procenta. Podle Mezinárodního měnového fondu by se Lisabon i díky tomu už brzy měl postavit na vlastní nohy. „Očekáváme, že se Portugalsku podaří návrat na finanční trhy na konci příštího roku. Jednoduché to ale nebude,“ řekl Abebe Aemro Selassie, inspektor MMF. 

„Jsem si jistý, že za pár měsíců budou inspektoři Mezinárodního měnového fondu s našimi výkony ještě spokojenější a Portugalsko v návratu na trhy uspěje,“ myslí si portugalský premiér Pedro Passos Coelho. K tomu ale portugalská vláda potřebuje získat důvěru investorů. Už rok snižuje rozpočtové výdaje a reformuje ekonomiku. Platí za to rekordně vysokou nezaměstnaností a propadajícím se hospodářstvím. Země se tak snaží vyhnout osudu Řecka. Podle odborníků ale bude nakonec potřebovat druhou půjčku, stejně jako Atény.

Portugalsko není konkurenceschopné

„Je velmi pravděpodobné, že Portugalsko bude už tento rok potřebovat další finanční pomoc, nicméně i tak by se mohlo pokoušet už koncem roku 2013, 2014 upisovat vlastní dluhopisy. Nicméně prozatím je jeho vývoj velmi rizikový,“ hodnotí situaci analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. „Portugalsko provádí celkem dramatická úsporná opatření, jeho HDP klesá a jeho dluh narůstá, to znamená, že portugalský dluh bude v roce 2013 dosahovat zhruba 120 procent vůči HDP, zatímco před rokem to bylo zhruba 90 procent. Takže situace není rozhodně jednoduchá a to říkají i členové MMF,“ dodal Brožka. Hlavním důvodem, proč se Portugalsko dostalo do potíží, je jeho nízká konkurenceschopnost.

Reportáž Jany Erbenové (zdroj: ČT24)

„Portugalsko je na tom ve srovnání s Řeckem desetkrát lépe, na druhou stranu je na tom o dost hůře než španělská ekonomika, takže řekl bych, že druhým adeptem na bankrot po Řecku by sice bylo Portugalsko, ale jeho problémy jsou zatím mnohem mnohem nižší,“ myslí si Brožka. Je velmi pravděpodobné, že úsporná opatření v Portugalsku potáhnou ještě letos ekonomiku dolů. „MMF počítá s tím, že by od roku 2013 mohlo dojít již k hospodářskému růstu, ale to bude záviset na způsobu implementace úsporných opatření,“ dodal.

Situace se ale postupně uklidňuje. Banky totiž opět začaly nakupovat státní dluhopisy ve velkém. Přispěla k tomu i Evropská centrální banka, když finančním domům eurozóny už podruhé půjčila půl bilionu eur.

Vydáno pod