Berlín hostí veletrh cestovního ruchu

Berlín - V Berlíně začíná už 46. ročník jednoho z nejdůležitějších cestovních veletrhů světa. Už v minulém roce sklidil velký úspěch, a tak se i letos očekává hojná účast. Loni se na akci představilo přes jedenáct tisíc vystavovatelů ze 188 zemí světa, a to tradičně včetně Česka. To se na veletrh chystá i v letošním ročníku. Svůj stánek tu kromě CzechTourismu otevře i většina českých krajů.

Letošní veletrh má přinést velký optimismus pro nadcházející turistickou sezonu. Navzdory nepokojům v severní Africe a stoupajícím cenám ropy analytici očekávají růst. Cestovní ruch by se podle těch nejpozitivnějších odhadů měl vrátit na úroveň, kterou měl ještě před vypuknutím finanční krize.

Německé cestovní kanceláře doufají v rekordní obraty. Z příznivých prognóz by mohlo těžit i Česko, kde Němci řadu let tvoří čtvrtinu zahraničních turistů. „Nabízíme Němcům hlavně lázeňství, golf, gastronomii, českou kulturu, historii, ale i české hory,“ řekl Filip Remenec ze společnosti CzechTourism.

Nejdřív bude veletrh otevřený profesionálům, od pátku se ho pak budou moct účastnit i běžní zájemci. Ti hodlají načerpat inspirace před letní dovolenou.

Rozhovor s Rostislavem Vondruškou (zdroj: ČT24)