Veterinární správa prověřila sůl z Polska, vzorky byly v pořádku

Praha – Vzorky soli z Polska odebrané v Moravskoslezském kraji jsou nezávadné, ukázaly to testy Státní veterinární správy. Podle inspektorů splňují požadavky pro jedlou sůl. V souvislosti s kauzou používání polské technické soli pro potravinářské účely včera ministerstvo zemědělství její prodej zakázalo. O testování soli rozhodl v předchozích dnech šéf veterinární správy Milan Malena.

Analýzu dvou vzorků odebraných v pátek provedli ve Státním veterinárním ústavu Olomouc. „Z vyšetření vyplynulo, že jde o sůl, která splňuje požadavky na použití v potravinářské výrobě,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Laboratorní rozbory se podle něj kromě smyslového posouzení a stanovení vlhkosti zaměřily také na obsah sodíku, NaCl v sušině, síranů, ferrokyanidu draselného a nerozpustných látek. Současně byl stanoven také obsah těžkých kovů.

V hledáčku veterinářů skončily i masné výrobky z Polska

Veterináři v Olomouci v současnosti zkoumají také vzorky polských masných výrobků. Podle Maleny budou testovány také mléčné produkty z Polska. Výsledky dalších testů by měly být známy do pátku.

Josef Duben

„Vzhledem k velkému ředění soli ve výrobcích spíše neočekáváme, že by se prokázala zdravotní závadnost, nicméně činíme tak zejména pro uklidnění konzumentů.“

V Česku již bylo pozastaveno uvádění balené jedlé soli z Polska do oběhu, a to do doby, než bude prokázána její zdravotní nezávadnost. Dozorové orgány zjistily, že čeští výrobci v převážné většině případů používají při výrobě jedlou sůl z jiných členských států EU než z Polska, uvedlo v úterý ministerstvo zemědělství.

Polské firmy zaměňovaly jedlou sůl s technickou

Firmy zapletené do takzvané solné aféry prodávaly technickou sůl označenou jako jedlou velkovýrobcům uzenin, zpracovatelům ryb, mlékárnám a pekárnám. Z těchto výroben se mohla dostat do obchodů v celé zemi a možná i do zahraničí. Vzorky potravin z Polska odebrala v souvislosti s aférou také česká Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Hygienici z Poznaně v úterý uvedli, že technická sůl, která se v Polsku používá, není nebezpečná pro lidské zdraví. Ukázaly to prý výsledky testů pěti vzorků odebraných ve firmách, které s touto surovinou obchodují.